Hvert år får mange tusinde danske rejsende brug for hjælp fra alarmcentralen SOS International under ferie i udlandet. Pressefoto: SOS International.

Alarmcentral klar til travl sommer

Holder statistikken bliver Uge 29 årets travleste for Alarmcentralen SOS International til at hjælpe rejsende på udlandsrejsen. SOS minder om, at det blå kort ikke kan bruges i Tyrkiet.

Hvis årets højsæson bliver som sidste sommer, bliver juli årets travleste måned – med uge 29 som den mest travle.

Flest bliver syge eller komme til skade i navnlig Spanien, Tyrkiet og Grækenland. Men de fleste sager vil handle om mindre lidelser som maveinfektioner, mellemørebetændelser og blærebetændelser.

Det oplyser alarmcentralen SOS International, der ejes af 13 af Nordens største forsikringsselskaber, kendt i Danmark er blandt andet Codan, Alm. Brand, Topdanmark og Gjensidige (der også har Gouda Rejseforsikring).

Data fra SOS Internationals alarmcentral i juni, juli og august 2018 viser, at alarmcentralen håndterede over 33.000 sager fra rejsende, der var blevet syge eller kommet til skade på udlandsrejsen – heraf var cirka 26 procent danskere.

SOS International ønsker af konkurrencehensyn ikke at oplyse mere specifikke tal, oplyser SOS til STANDBY.dk

Spanien ligger i top
Spanien er SOS Internationals største skadeland og har været det gennem flere år. Sidste sommer udgjorde sager fra Spanien over 20 procent af det samlede antal sager for nordiske rejsende. Danske rejsende udgør cirka 20 procent af sagerne i den statistik. Fra 2016 til 2018 er der set en stigning i antallet af sager fra Spanien på 17 procent, oplyser SOS.

De senere år har SOS International oplevet et fald i antallet af sager fra Tyrkiet. Men den udvikling vendte sidste sommer, hvor Tyrkiet overhalede Grækenland som næststørste skadeland. Fra 2017 til 2018 var der en stigning i antallet af sager på 28 procent. Danske rejsende tegnede sig for en tredjedel af det samlede antal sager fra Tyrkiet.

Stadig stigning i sager fra Grækenland
Selvom Grækenland er røget ned på tredjepladsen over største skadelande, betyder det ikke, at der er færre sager fra Grækenland. Tværtimod har der været en stigning i antal sager fra 2016 til 2018 på 10 procent. I 23 procent af det samlede antal sager, var det danskere, det drejede sig om.

Rigtig mange sager i sommerhøjsæsonen handler om såkaldt turistmave. Og der er god grund til at tage en maveinfektion seriøst:

”Det kan komme til at ødelægge en stor del af ferien, hvis man ikke får taget en maveinfektion i opløbet. Vi anbefaler, at man ringer til alarmcentralen og kommer i behandling med det samme – i stedet for at se tiden an og risikere, at infektionen udvikler sig mere alvorligt end nødvendigt,” siger divisionsdirektør i SOS International, Karin Tranberg, i en pressemeddelelse.

Det blå kort dækker ikke i Tyrkiet
SOS International gør opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort ikke dækker i Tyrkiet, og at det derfor er vigtigt at have styr på sin rejseforsikring, hvis man rejser til Tyrkiet – og ikke-EU lande, hvor det blå kort ikke dækker.

Generelt anbefaler SOS International, at man altid tegner en rejseforsikring som supplement til det blå kort, da flere ting ikke vil være dækket heraf, for eksempel hjemtransport.

Relaterede artikler:

Husk det blå kort og rejseforsikring til sommerferien

Goudas alarmcentral bliver endnu større

Gouda udvider millionaftale med Aller Leisure