Skiferien kan være en dyr fornøjelse – også for rejseforsikringsselskaberne, sidste vintersæson brugte SOS International 12 millioner kroner på danske skiskader. Arkivpressefoto fra Airbus: Anthony Pecchi.

Alarmcentral klarer danske skiskader for millioner

Alarmcentralen SOS har booket 300 flysæder og gjort ”Knogleekspressen” klar. Flest danskere kommer til skade på skiferie i Østrig – og danske kvinders skader koster mere end mændenes.

Sidste år løb danske skituristers skader dækket af rejseforsikringer og håndteret af alarmcentralen SOS International op i 12 millioner kroner. Og skaderne begyndte allerede at melde sig i uge 4, oplyser SOS i en pressemeddelelse.

Alarmcentralen hos SOS International er klar med ekstra bemanding i et “Alpeteam”. Der er forhåndsbooket omtrent 300 flysæder på rutefly, ligesom der er booket flyvninger med ambulancefly – den såkaldte Knogleekspres.

Sidste år kom over 770 danskere så slemt til skade på skiferien, at de fik brug for lægehjælp og rejseassistance via alarmcentralen hos SOS International.

Hvert år sker langt de fleste skader i uge 7, hvor mange danskere holder vinterferie – hver fjerde danske skiskade skete i uge 7 sidste år.

De tre lande, hvor flest danskere kommer til ski-skade, er formentlig også de lande med flest danskere på skiferie. Det er ifølge SOS International på førstepladsen Østrig med 44 procent, fulgt af Italien med 20 procent og 17 procent i Frankrig. Resten fordeler sig over øvrige lande.

Danskernes kvinder er dyrest
Selv om de danske skiskader i sæsonen 2018/19 blev de 12 millioner kroner, viser en opgørelse, at danskerne i gennemsnit har de billigste skiskader blandt nordiske rejsende.

”Når vi ser på prisen for at behandle de skadede danskere og fragte dem hjem, så har danskerne de billigste skader sammenlignet med svenske og norske skiløbere,” siger Karin Tranberg, divisionsdirektør i SOS International, og tilføjer:

”Det kan hænge sammen med, at danskerne har mindre erfaring med skiløb og derfor er mere forsigtige end svenskere og nordmænd, der har trænet hjemmefra og søger større udfordringer.”

I modsætning til tidligere overhalede kvinderne sidste år mændene, når det gælder gennemsnitsprisen på en skiskade.

”Flere mænd end kvinder kommer galt afsted på pisterne. Men i modsætning til tidligere ser vi, at kvindernes skader nu er de dyreste i gennemsnit. Det er svært at pege på en enkelt årsag, men når vi dykker ned i sagerne, ser vi flere knæskader blandt kvinder end mænd, og der kan noget af forklaringen ligge,” siger Karin Tranberg.

Gennemsnitsprisen for en skiskade dækket af rejseforsikringer i sæsonen 2018/19 og betjent af SOS er, at en skiskade hos danske mænd i snit koster næsten 15.500 kroner, mens prisen for danske kvinder er lige over 17.000 kroner. De dyreste skiskader blandt skandinaver var i sidste sæson norske kvinder med en gennemsnitspris på lige over 22.000 kroner.

Husk det blå kort og rejseforsikring
En del danskere tror fejlagtigt, at det er nok at medbringe det blå sygesikringskort på skiferien. Men det blå kort dækker kun behandling på lige fod med det lands borgere, hvor man kommer galt af sted. Derfor vil hjemtransport og privathospital ikke være dækket uden en rejseforsikring.

Derudover er det en god ide at tjekke, om rejseforsikringen dækker skisport, samt om man har en gyldig ansvarsforsikring, der dækker, hvis man er skyld i, at andre kommer til skade på pisterne, lyder rådet fra SOS International.

Fra alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yder SOS International akut assistance overalt i verden, nat og dag, året rundt. SOS International ejes af 13 af de største forsikringsselskaber i Norden.

Relaterede artikler:

Alarmcentral klar til skiskader for 13 millioner

Danskerne har ikke styr på ”det blå kort”

Europæiske ERV igen kåret til Årets Rejseforsikring