Danskere på rejse i EU har via EU’s blå sygesikringsbevis ret til sundhedsydelser på samme vilkår, der gælder borgerne i det land, de opholder dig i. Men kortet dækker blandt andet ikke hjemtransport, og man kan risikere egenbetaling ved lægebesøg og køb af medicin. Illustration fra Gouda Rejseforsikring.

Danskerne har ikke styr på ”det blå kort”

Fire ud af ti danskere tror fejlagtigt, at ”det blå kort” dækker hjemtransport ved sygdom fra EU-landene, viser ny undersøgelse fra Gouda Rejseforsikring. ”Virkelig foruroligende,” lyder det.

Den 1. august er det fem år siden, at EU’s blå sygesikringsbevis, det blå kort, i Danmark afløste det gule danske sygesikringskort på udlandsrejser.

Alligevel er antallet af danskere, der fejlagtigt tror, at kortet dækker hjemtransport, steget 38 procent siden 2014. Det viser en undersøgelse, Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Antallet af danskere, der tror, at de kan få hjemtransport på det blå kort ved sygdom eller skader i udlandet stiger.

Nu tror 40 procent af danskerne, at det blå kort dækker. I 2014, hvor der var store oplysningskampagner ved skiftet fra det gule til det blå sygesikringskort, var det tal 29 procent.

”Det er desværre ikke noget nyt, at mange danskere er i tvivl om, hvordan det blå kort dækker. Men det er virkelig foruroligende, at stadig flere tror, at de får dækket hjemtransport på det blå kort. Det kan få alvorlige økonomiske og helbredsmæssige konsekvenser, hvis man kommer til skade eller bliver syg i udlandet og ikke kan få hjælp til at komme hjem til Danmark,” siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring.

Dækker EU-landene – men ikke Tyrkiet
Det blå kort er underlagt en række begrænsninger. Danskere på rejse i EU har med det blå kort kun ret til sundhedsydelser på de samme vilkår, der gælder borgerne i det land, de opholder dig i. Kortet dækker blandt andet ikke hjemtransport, og man kan risikere egenbetaling ved lægebesøg og køb af medicin.

Det blå EU-kort dækker kun indenfor EU- og EØS-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, hedder det i pressemeddelelsen fra Gouda Rejseforsikring, der fortsætter: ”Men det blå kort dækker ikke hjemtransport eller behandling hos privathospitaler og private klinikker. Noget Gouda oplever, at mange fejlagtigt tror.”

Videre siger Gouda Rejseforsikrings administrerende direktør, Dan Kjølhede Laursen:

”Hvis man skal være sikker på rejsen i Europa, skal man have en rejseforsikring, der i udgangspunktet dækker flere af de ting, det blå sygesikringskort ikke dækker. Derfor er det foruroligende, at stadig flere danskerne har for høje forventninger til, hvad det blå kort dækker. Det er meget vigtigt, at man tjekker sine forsikringer og er sikker, at man er dækket på ferien.”

Undersøgelsen om danskernes kendskab til det blå kort er foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring i marts i år blandt 1.209 repræsentativt udvalgte danskere.

Relaterede artikler:

Husk det blå kort og rejseforsikring til sommerferien

Mange danskere rejser uden forsikring

Alarmcentral klar til travl sommer