I dag kan australske Qantas kun flyve udenrigs til New Zealand, flyselskabet vil gerne genåbne flere udenrigsruter, men det siger den australske regering indtil videre nej til. Pressefoto: Qantas.

Australiens regering: Flyselskab bestemmer ikke

Det største australske flyselskab, Qantas, startede med at sælge flyvninger til udlandet fra 1. juli. Men det skal Qantas ikke afgøre, siger den australske transportminister.

Qantas, der er medlem af Oneworld-alliancen, begyndte forleden igen at sætte udenrigsbilletter til salg fra 1. juli i et måske optimistisk håb om, at der til den tid er tilstrækkelig styr på coronakrisen. Krisen har lukket Australien for omverden, i dag flyver Qantas kun til naboerne i New Zealand.

Qantas udbyder billetter til Japan, Hong Kong og Singapore fra juli, mens ruten til blandt andet London først forventes genoptaget til oktober, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.com

Men Qantas skal ikke bestemme, hvornår der åbnes udenrigsruter til Australien, siger den australske transportminister, Michael McCormack:

“Beslutningen om, hvornår internationale flyruter kan genoptages træffes af den australske regering. Vi genåbner vores grænser, når regeringen vurderer, at udenlandske tilrejsende ikke udgør en helbredsrisiko for Australien.”

Må ikke forlade Australien
Siden coronakrisen lukkede også Australiens grænser, har landets indbyggere ikke kunne forlade Australien. Eneste undtagelser er, hvis man søger og får en særlig tilladelse, for eksempel til vigtige forretningsrejser eller af særlige medicinske årsager.

I en udtalelse i forbindelse med genåbningen af salget til nogle af sine langruter, lød det fra Qantas: “Vi forventer, at internationale flyvninger kan genoptages fra juli, men vil hele tiden tilpasse vores ruteudbud efter omstændighederne i forbindelse med coronakrisen.”

Mens mange lande, herunder Danmark og de andre EU-lande, er begyndt at vaccinere sine borgere mod coronavirussen, forventer Australien først at godkende vacciner og starte vaccinationer til marts, skriver Bloomberg.

Qantas’ koncernchef, irske Alan Joyce, har tidligere sagt, at en coronavaccine vil være nødvendig for at kunne genoptage flyvninger uden at passagererne efterfølgende skal i karantæne. Omvendt flyver Qantas og andre australske flyselskaber masser af indenrigs i det store land under coronakrisen.

Australien havde i 2019 i alt 9,4 millioner ankomster af udenlandske turister, flest fra Kina, hvor coronavirussen opstod, og naboerne i New Zealand samt USA, Storbritannien og Japan som de fem største ankomstlande.

Qantas er i øvrigt en forkortelse for Queensland and Northern Territory Aerial Services.

Relaterede artikler:

Australien og New Zealand klar til fælles rejseboble

Qantas står alene med vaccinekrav

Australien måske lukket for turister endnu et år