Twitterfoto fra Wellington Airport af lufthavnen ved den newzealandske hovedstad.

Minister får bøde for brug af mobil på fly

New Zealands transportminister har fået bøde for at bruge sin mobiltelefon mens indenrigsfly, han var ombord i, taxiede mod startbanen.

Hændelsen på et ordinært indenrigsfly, der skulle fra New Zealands hovedstad, Wellington, til landets største by, Auckland, skete i maj. Forleden kom bøden på 500 newzealandske dollars: cirka 2.000 kroner for at have brugt mobiltelefonen ombord på flyet – en overtrædelse af loven om civil luftfart.

Transportminister Phil Twyford har undskyldt mange gange – efter hændelsen fik han midlertidigt frataget det politiske ansvar for New Zealands luftfartsmyndigheder, Civil Aviation Authority, CAA.

Luftfartsmyndighederne oplyser, at fordi ministeren afsluttede sin omkring tre minutter lange samtale inden flyet lettede, udgjorde samtalen ingen alvorlig risiko for flysikkerheden, skriver den newzealandske avis NZ Herald.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, er på barselsorlov, men den fungerende statsminister, Winston Peters, siger at transportministerens lovovertrædelse trods alt er i småtingsafdelingen. Transportministeren havde ellers tilbudt at træde tilbage på grund af sin mobilsamtale fra flyet.

“Mange flypassagerer ved jo godt, at det er forbudt at bruge sin mobil til at telefonere med når flyets døre er blevet lukket. Mange gør det alligevel, men nu kan de se, at også en minister får en bøde for at overtræde loven,” siger den fungerende premierminister, Winston Peters.

”Jeg burde vide bedre”
Selv siger transportminister Twyford, at han ikke kan huske om han ringede fra flyet eller tog imod opkaldet. I hvert fald viser data, at samtalen varede tre minutter.

“Jeg skal nok få betalt bøden; det var en fejl fra min side, og ikke mindst meget forkert af mig fordi jeg er transportminister og derfor burde vide bedre,” siger ministeren.

Chefen for de newzealandske luftfartsmyndigheder, CAA, Graeme Harris, siger, at hændelsen ikke udgjorde nogen risiko for flyet, men at alle passagerer skal følge de instrukser de modtager fra flyets kabinebesætning.

Myndighederne blev opmærksom på hændelsen med ministeren efter en medpassager klagede over det skete.

Relaterede artikler:

Ny turistskat vil koste arbejdspladser

Rejsebooking flytter på mobilen

Air New Zealand får hidtil længste rute