Der skal i fremtiden være flere højhastighedstog til og fra London og et øget antal byer i Europa. Arkivfoto fra Wikipedia: Florian-Pepellin, CC BY SA 4.0

Boom i højhastighedstog mellem England og Europa

Højhastighedstog til London skal fremover betjene mange flere europæiske storbyer. Det fremgår af ny aftale mellem togstationen i London og operatøren af tunnelen under Den engelske Kanal.

Mens højhastighedstogene fra Eurostar i dag suser til og fra St. Pancrass-stationen i London via Eurotunnelen, skal der i fremtiden køre mange flere mellem London og et forøget antal rejsemål på det europæiske fastland.

Det fremgår af en ny aftale mellem togstationen London St Pancras Highspeed og Getlink, den franske operatør af infrastrukturen i den 50 kilometer lange tunnel under Den engelske Kanal, skriver blandt andet BBC.

Channel Tunnel har ifølge Getlink kapacitet til dobbelt så meget togkørsel som finder sted i dag.

Mens Eurostar i dag har monopol på højhastighedstog mellem London og henholdsvis Amsterdam, Bruxelles og ikke mindst Paris, så skal udbuddet udvides markant.

Det skal blandt andet ske ved at ophæve Eurostars monopol og få andre højhastighedsoperatører på banen – og blandt andet skaffe plads til flere passagerer ved at udbygge St. Pancras. Stationen har i dag kapacitet til 1.800 passagerer i timen – udbygningsplanerne taler om plads til 5.000 passagerer i timen. Denne udbygning forventes klar i år 2030.

Også højhastighedsruter fra London til Italien, Schweiz og Tyskland
Kommende nye højhastighedsruter fra London inkluderer ifølge planerne forbindelser til blandt andet Bordeaux, Frankfurt, Geneve, Køln, Marseille, Milano og Zürich. Om alle bliver til noget, vil fremtiden vise, men togture på op til seks timer vil – tidsmæssigt – være konkurrencedygtig med fly.

Sidste år havde Eurostar i alt 19,5 millioner passagerer, en stigning på 850.000 rejsende, når man sammenligner med 2023. De fire ruter, der voksede mest i løbet af 2024, var London-Paris, London-Bruxelles, Paris-Bruxelles og Paris-Amsterdam.

Eurostar vil investere i 50 nye højhastighedstogsæt, en vækst på 30 procent. Mens Eurostar sidste år havde de nævnte 19,5 millioner passagerer, siger prognosen, at selskabet vil nå 30 millioner rejsende i 2030. Når Eurostar-togene kører hurtigst, er de oppe på 300 kilometer i timen.

Hovedparten af Eurostar ejes af de statslige franske jernbaner, SNCF Voyageurs, de belgiske jernbaner, SNCB, har små 20 procent, mens en infrastrukturfond har de sidste 6,5 procent.

 

Relaterede artikler:

Her er Europas bedste og værste togselskaber

Indstiller togtrafik til Danmark frem til december

SAS-alliance kobler sig til endnu et højhastighedstog