Færdigvaccinerede danskere kan godt rejse til rejsemål, der er orange i de danske rejsevejledninger. Men man skal holde sig fra rejsemål der er ”skraveret orange” og naturligvis rejsemål, der er røde i rejsevejledningerne. Arkivpressefoto fra Apollo Rejser.

Brancheforening ønsker tydeligere rejsevejledninger

Færdigvaccinerede danskere må gerne rejse til lande, der er orange i rejsevejledningerne. Forvirring om farverne får nu brancheforeningen RID til at ønske tydeliggørelse af disse.

En orange rejsevejledning er ikke en god farve når danske rejsebureauer skal sælge rejser.

Men orange i de danske rejsevejledninger betyder, skriver Udenrigsministeriet hver uge i sine rejsevejledninger, at erhvervsrejsende, færdigvaccinerede og deres medrejsende børn samt tidligere smittede ikke frarådes at rejse til orange lande og regioner.

Undtagelsen er hvis et land eller en region er ”skraveret orange” i rejsevejledningen. Det betyder, at UM fraråder ikke-nødvendige rejser på grund af landets ”betydelige indrejserestriktioner.”

Ved hjemkomst til Danmark fra gule lande eller regioner, skal kun ikke-færdigvaccinerede få foretaget en PCR-test. Ligeledes skal danske rejsende sætte sig ind i eventuelle indrejsekrav fra landet, rejsen går til. Denne viden har rejsebureauet typisk.

Forvirring
Men den orange farve i rejsevejledninger skræmmer nogle potentielle rejsende fra at købe rejser, selv om de er færdigvaccineret og dermed ikke omfattet af advarslen i de danske rejsevejledninger.

Det siger Henrik Specht, direktør for RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening.

”I offentligheden og blandt de rejsende er der forvirring om, hvorvidt man kan rejse til rejsemål, der er orange i de danske rejsevejledninger.

Derfor har vi nu lagt en informationsskrivelse om dette på RID’s hjemmeside. Den kan vores medlemmer henvise eller linke til. Det er en tydeliggørelse af, at man godt kan rejse til rejsemål uden for EU- og Schengen-landene. Det er kun, hvis man ikke er færdigvaccineret, og det er heldigvis de fleste, at Udenrigsministeriet fraråder orange rejsemål,” siger Henrik Specht til STANDBY.DK.

Han siger videre, at dette initiativ fra RID handler om, at få budskabet kommunikeret på en bedre måde, end Udenrigsministeriet gør i dag. Vi ønsker, at teksten i rejsevejledningerne ”vendes om,” så det tydeliggøres, at man som færdigvaccineret kan rejse til orange rejsemål,” siger Henrik Specht.

Indrejserestriktioner og god rejseforsikring
I teksten på RID’s hjemmeside står blandt andet: ”Det kræver lidt tid at holde sig orienteret om, hvilke regler som gælder for ferierejser til udlandet.

Folketinget og Udenrigsministeriet har siden i sommer gjort det muligt at rejse på ferie til alle rejsemål i EU- og Schengen-landene uden krav til test eller isolation ved hjemkomst til Danmark.

Kun hvis man hverken er vaccineret eller tidligere smittet, stilles krav om test ved hjemkomst fra et ”gult” rejsemål. Det gælder som udgangspunkt også rejser til såkaldte ”orange” rejsemål.” Det betyder, står der på RID’s hjemmeside, at alle danskere, som er fuldt vaccineret, tidligere smittet og deres medrejsende børn under 18 år, kan rejse til tredjelande uden restriktioner eller fraråden fra de danske myndigheders side.

Nogle lande – både inden og uden for EU – har indrejserestriktioner. Nogle stiller krav om en negativ test ved indrejse. Nogle lande kræver, at man på forhånd udfylder en formular (en såkaldt Passenger Locator Form). Og andre lande stiller krav om, at man går i isolation efter ankomst. Til sidstnævnte rejsemål fraråder de danske myndigheder rejser, fordi man ikke får mulighed for at kunne holde ferie, hvis man skal starte ferien i isolation,” lyder det fra RID.

Brancheforeningen anbefaler også, at den rejsende sikrer sig, at man har en god rejse- og afbestillingsforsikring. ”Nogle rejseforsikringer dækker rejser til orange rejsemål, mens andre ikke gør det,” oplyser RID.

Relaterede artikler:

Nu er de sidste restriktioner ophævet – næsten

Rejsevejledningerne og det orange dilemma

Mere gult og grønt i nye rejsevejledninger

DRF: Rejsebranchen kan kræve vaccination