Stewardesse foran de fem fly til gruppefotoet med fem forskellige bemalinger af British Airways’ forgængere. Se foto med alle de fem fly i stort format i artiklen. Foto: Nick Morrish/British Airways.

Unikt gruppefoto: British Airways-fly i fem bemalinger

I år er det 100 år siden BA’s forgænger kom i luften. I den forbindelse har flyselskabet fået malet fire af sine nuværende fly i tidligere bemalinger. De var tirsdag samlet til deres første gruppefoto.

Selve navnet British Airways begyndte først at flyve i sin nuværende form i 1974 – men BA’s kan datere sine forgængere 100 år tilbage.

Klik for stort format. British Airways’ unikke familiefoto med fly i fem bemalinger. Bagest en Boeing 747 i BOAC-bemaling (G-BYGC), så en Airbus A319 i BEA-bemaling (G-EUPJ), dernæst en Boeing 747 i Negus-bemaling (G-CIVB), så en Airbus A319 i BA’s nuværende Chatham Dockyard-bemaling og endelig yderst til højre en Boeing B747 i Landor-bemalingen (G-BNLY). Pressefoto fra British Airways.

For at markere 100 års jubilæet har British Airways malet fire af sine nuværende fly i bemalinger som dets forgængere brugte.

De fire fly i de pensionerede bemalinger – en Airbus A319 og tre Boeing B747 – har allerede fløjet de første 50.000 passagerer siden flyene kom tilbage fra malerhangarerne i februar og marts i år.

Boeing B747’erne i de gamle bemalinger har fløjet ruteflyvninger til blandt andet New York, Cape Town, Dubai og Lagos, mens den retromalede Airbus A319 har været brugt på indenrigsruter i Storbritannien samt europæiske lufthavne som Milano, Zürich og Amsterdam.

Unikt gruppefoto
I dag, tirsdag, havde BA for første gang samlet de fire fly i de gamle bemaling til et unikt gruppefoto sammen med en Airbus A319 i Oneworld-medlemmets nuværende bemaling.

British Airways’ koncernchef, Alex Cruz, siger i en pressemeddelelse: “Den begejstring og stolthed vi har oplevet fra passagerer og BA-kolleger over de fire fly i de gamle bemalinger har været overvældende. Der har været masser af fotos på sociale medier fra rejsende og flyentusiaster verden over når de har set en af de særmalede fly. Derfor ville vi samle flyene til et særligt gruppefoto.”

Det tog BA to timer omhyggeligt at placere flyene til gruppefotoet ved BA’s tekniske afdeling i London Heathrow.

BA fejrer ikke kun jubilæet – de kommende år bruger flyselskabet milliarder på at installere højtkvalitets WiFi på alle sine fly, give ny kabineindretning til selskabet nuværende 128 langrutefly og tage imod 72 bestilte nye fly, blandt andet Airbus A350.

Starten var 25. august 1919
Den første forfader til det nuværende British Airways regnes ifølge BA som flyselskabet Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T), der 25. august 1919 lettede med sin første flyvning – verdens første daglige ruteflyvning – mellem London og Paris, fortæller BA i en gennemgang af britisk luftfarts historie.

I 1924 blev Storbritanniens fire flyselskaber, Instone, Handley Page, Daimler Airways (efterfølgeren for AT&T) og British Air Marine Navigation Company Limited, lagt sammen under navnet Imperial Airways Limited.

I 1935 gik en række nystartede britiske flyselskaber sammen under navnet British Airways Limited, der konkurrerede med Imperial Airways på de europæiske ruter.

I 1939, hvor Anden Verdenskrig begyndte i Europa, nationaliserede den britiske regering Imperial Airways og British Airways til selskabet British Overseas Airways Corporation (BOAC).

Efter krigen blev ruterne indenfor Europa fra 1946 fløjet af det nye flyselskab British European Airways (BEA). BOAC åbnede i efterkrigsårene oversøiske ruter til New York i 1946, Japan i 1948, Chicago i 1954 og USA’s vestkyst i 1957.

I starten af 1970’erne blev det besluttet at sammenlægge BOAC og BEA under navnet British Airways Board, hvilket formelt skete i 1974. I 1987 blev British Airways privatiseret.

Relaterede artikler:

KLM er verdens ældste flyselskab

Størst europæisk nedgang hos Norwegian

Det bliver i familien hos British Airways