Amerikansk priskrig om business class

Der tegner sig konturer til en ny prisstruktur på det amerikanske marked for business class-flybilleter. Det mener i hvert fald hjemmesiden ATW-online, som skriver at United Airlines netop kraftigt har reduceret priserne for denne billettype mellem bl.a. sine to største hovedlufthavne, Chicago og Denver (Star-partnerens tredje hub er Washington DC).United tilbyder nu – uden at billetten skal forudbestilles – op til 40% rabat på den fuldt fleksible økonomiklassebillet, der kan refunderes og som ikke er omfattet af lørdagsreglen; det koster dog 100 USD at få ombooket billetten, der også kan bruges gratis som stand by-billet til flyvninger samme dag på samme destinationer.Foreløbig har American og Continental fulgt Uniteds udspil, mens de to andre store, Delta og Northwest, afventer.UNITED KÆMPER FORTSAT FOR LIVET
En amerikansk dommer sikrede i weekenden, at United Airlines i det mindst endnu nogle måneder kan holde sine fly i luften og dermed give sig selv en chance for at overleve. Dommerens kendelse indebar bl.a., at 35.000 United-medarbejdere i mekanikernes fagforening straks må acceptere en midlertidig lønnedgang på 14%.
Ifølge dommeren er reduktionen en forudsætning for, at United kan fortsætte driften og nødvendig for at forhindre skader på selskabet, der i mere end en måned har været i betalingsstandsning.
Med kendelse har flyselskabet sikret sig månedlige besparelser på 70 mio. dollars. Hermed opfylder det de krav, som en række banker havde stillet for at udbetale de sidste 800 mio. af et lån på 1,5 mia. dollars. Lånet er en forudsætning for, at United kan fortsætte driften mens selskabet reorganiseres.
Uniteds daglige tab opgøres til op mod 20 mio. USD. I sidste uge accepterede Uniteds piloter en midlertidig lønnedgang på 29%, mens kabinepersonalet slap med en reduktion på 9%. Afdelingschefer og direktører har allerede fået deres løncheck nedskåret 11%.

Skrevet af