Udenrigsministeriet i Danmark fraråder ikke at rejse til Kina, udover Hubei-provinsen. Derfor afgik de tre planlagte SAS-afgange til Kina onsdag aften. Der flyves fra Københavns Lufthavn til Beijing, Hong Kong og Shanghai. Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Danmark fraråder ikke rejser til Kina

Da Sundhedsstyrelsen ikke vurderer “sundhedsfagligt grundlag for rejserestriktioner til Kina,” ændrer Udenrigsministeriet ikke sin rejsevejledning. SAS lukker for bookinger til Beijing og Shanghai, men aflyser ikke afgange.

(Artiklen er onsdag aften opdateret med at SAS har lukket for bookinger til Beijing og Shanghai, men at der ikke er aflyst planlagte flyvninger)

Der er stadig grønt lys for danskere til at rejse til Kina, dog ikke til Hubei-provinsen, hvor Corona-virussen opstod i provinsens hovedstad, Wuhan.

Udenrigsministeriet opdaterede onsdag klokken 17 sin rejsevejledning for Kina. Der var forudset, at der ville komme en skærpelse, hvor ministeriet frarådede alle ikke-nødvendige rejser til Kina – som blandt andet Storbritanniens udenrigsministerium netop har gjort.

Men i sin netop opdaterede rejsevejledning skrev Udenrigsministeriet onsdag eftermiddag:

”Flere flyselskaber har indstillet flyvninger til/fra destinationer i Kina. Rejsevejledningen for Kina er derfor opdateret, da det bliver sværere at rejse ud af Kina.

De kinesiske myndigheder har indført omfattende tiltag, heriblandt rejserestriktioner, i flere provinser for at begrænse udbruddet (af Corona-virussen, red) De kinesiske myndigheder kan indføre nye tiltag med kort varsel.

Sundhedsstyrelsen i Danmark vurderer ikke, at der sundhedsfagligt er grundlag for at indføre rejserestriktioner til Kina på nuværende tidspunkt.

Hvis du rejser til Kina, bør du dog altid følge Sundhedsstyrelsens råd til rejsende: Sundhedsstyrelsens råd til rejsende:

Du bør holde dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder og nyhedsmedierne. Vi (Udenrigsministeriet, red) fraråder fra i dag alle rejser til provinsen Hubei,” hedder det i den opdaterede rejsevejledning for Kina.

I en udtalelse efter rejsevejledningen blev opdateret, siger udenrigsminister Jeppe Kofod blandt andet:

”I lyset af situationen har vi fra den danske ambassade i Beijing og generalkonsulatet i Shanghai nu danske medarbejdere på vej til Wuhan med henblik på at bistå de danskere, der ønsker at komme hjem. Det forventes, at vores hold tidligst vil kunne være fremme i Wuhan torsdag aften lokal tid.”

Udenrigsministeren og tilføjer: ”Jeg opfordrer danskere, der skal rejse til Kina, til at følge Sundhedsstyrelsens råd til rejsende og tilmelde sig Danskerlisten.

Udenrigsministeriet og vores medarbejdere i Kina koordinerer naturligvis tæt med ikke mindst de øvrige nordiske lande samt også andre europæiske lande om bistand til vores borgere i denne situation. Og vi er løbende i tæt dialog med de danskere, der ønsker bistand til at rejse ud,” siger Jeppe Kofod.

SAS-stopper for bookinger til Beijing og Shanghai
SAS har ruter fra Københavns Lufthavn til Beijing, Hong Kong og Shanghai.

Kristian Hansen fra SAS’ presseafdeling i Danmark oplyste onsdag aften til STANDBY.dk, at SAS midlertidigt har lukket for bookinger til Beijing og Shanghai, men ikke Hong Kong. Alle planlagte SAS-flyvninger til Kina gennemføres i øjeblikket som planlagt.

Lukningen for bookinger skyldes, at SAS dermed for eksempel skal ombooke færre passagerer, hvis flyene senere bliver aflyst.

SAS tre planlagte afgange til Kina afgik planmæssigt onsdag aften. Det var SK 997 til Shanghai, SAS SK 965 til Hong Kong og SAS-rute SK 995 til Beijing.

Relaterede artikler:

Midlertidig lukning af europæiske Kina-ruter

Mulig dansk skærpelse på vej for rejser til Kina

Kina anbefaler stop for grupperejser fra udlandet