Krydstogtskib i Københavns Havn, arkivpressefoto Thomas Høyrup Christensen for Copenhagen Media Center, Wonderful Copenhagen.

Danmark genåbner for krydstogter

Fra på lørdag må færdigvaccinerede krydstogtpassagerer igen gå i land i Danmark, oplyser WoCo. Dermed gøres der ikke forskel på, hvordan udenlandske turister kommer til Danmark.

På lørdag sker der store ændringer i danskernes muligheder for at rejse til andre EU- og Schengenlande ligesom det med et gyldigt EU-coronapas vil være muligt at rejse ind i Danmark, hvis man er testet, vaccineret eller tidligere smittet, uden at skulle i karantæne.

Det har stået klart siden den politiske aftale om udvidelsen af de danske rejserestriktioner blev bekræftet i sidste uge. Men det var ikke tydeliggjort, om åbningen for udenlandske turister også ville gælde krydstogtpassagerer. Men det gør, oplyser CruiseCopenhagen-netværket, der har sekretariat hos Wonderful Copenhagen, i en pressemeddelelse.

Fra den 26. juni vil krydstogtgæster fra i første omgang EU- og Schengenlandene igen have mulighed for at gå i land i Danmark. Kravet er blot, at de kan dokumentere, at de er færdigvaccineret med en EMA-godkendt vaccine, og at der er gået 14 dage siden sidste stik. EMA er Det Europæiske Lægemiddelagentur/European Medicines Agency.

I starten af sidste år, inden coronakrisen for alvor brød ud i marts, stod Danmark til at få et rekordstort antal af krydstogtanløb. Ud af 574 tilmeldte krydstogtanløb i Danmark sidste år med i alt 1,2 millioner passagerer, skulle cirka 350 fra mindst 35 krydstogtrederier have været til Københavns Havn.

Alle passagerer skal være færdigvaccineret
”Når Danmark den 26. juni genåbner sine grænser for mere turisme, er der endelig også godt nyt for krydstogtbranchen. De danske myndigheder har besluttet, at færdigvaccinerede passagerer fra krydstogtskibe må gå i land i Danmark uden nogen restriktioner. Kravet er dog, at alle passagerer ombord på skibet er færdigvaccineret med en EMA-godkendt coronavaccine,” lyder det fra CruiseCopenhagen.

CruiseCopenhagen er dog utilfreds med, at de danske myndigheder forlanger, at krydstogtpassagerer skal være færdigvaccineret – mens for eksempel turister fra blandt andet Tyskland fra på lørdag kan køre over grænsen og komme på ferie i Danmark ved fremvisning af eksempelvis en negativ coronatest.

”Men kommer gæsterne fra Tyskland, der er det største enkelte marked for dansk krydstogtturisme, på ferie i Danmark med et krydstogtskib, gælder der andre regler. Her skal alle gæster ombord være færdigvaccineret, før de kan gå i land. De færreste krydstogtskibe kan leve op til de retningslinjer, derfor vil de fleste skibe, herunder også de tyske, sejle uden om Danmark,” lyder det fra CruiseCopenhagen. Her forventer man nu kun 37 krydstogtanløb i Danmark i år.

Der er af indlysende årsager ikke tilmeldt særlig mange krydstogter i øjeblikket til anløb i de danske havne. Der er krydstogter i Østersøen og de norske fjorde, men om passagererne skal blive ombord eller må gå i land, afhænger af de enkelte landes retningslinjer.

”Desværre er det meste af den nordeuropæiske krydstogtsæson forbi. Vi havde håbet, at også ikke-vaccinerede krydstogtpassagerer måtte gå i land i danmark, også fordi foreløbig er kun en ud af fire borgere i EU-landene vaccineret, men de danske myndigheder har valgt en mere forsigtig genstart,” siger Claus Bødker, direktør for CruiseCopenhagen, og tilføjer:

”Men forhåbentlig vil det ikke vare længe, før vi også kan byde velkommen til ikke-vaccinerede krydstogtgæster i Danmark.”

De 12 danske havne i CruiseCopenhagen-netværker er udover København, nævnt alfabetisk, Fredericia, Helsingør, Hundested, Kalundborg, Kolding, Nyborg, Rønne, Skagen, Sønderborg, Aalborg og Aarhus. CruiseCopenhagen har omkring 60 partnere, blandt andet Copenhagen Malmö Ports, Københavns Kommune, Københavns Lufthavn, SAS, Stromma, VisitDenmark og Wonderful Copenhagen.

Relaterede artikler:

Nye danske rejserestriktioner åbner EU-landene

Den danske krydstogtbranche diskrimineres

Danmark åbner for indrejse fra ikke-EU lande