Udenrigsministeriet opfordrede danske rejsebureauer til ved internationale kriser at sende info til Borgerservice om, hvor mange gæster de har på en destination. Arkivfoto.

Tyrkiet skærper indrejsekrav

Udenrigsministeriet har netop opdateret sin rejsevejledning for Tyrkiet. Det skyldes tilfælde i den senere tid, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden formel begrundelse, hedder det.

Der har den senere tid været tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Nogle danskere med tyrkisk baggrund og tyrkere, der bor i Danmark, er også blevet nægtet udrejse af Tyrkiet. Det er sket med den begrundelse, at en retssag mod dem var ved at blive anlagt. En retssag kan trække ud i længere tid, og uden at det kan oplyses, hvad sigtelsen er, oplyser Udenrigsministeriet i sin opdaterede rejsevejledning.

Hvis en dansk statsborger bliver anholdt i Tyrkiet har vedkommende krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat. Har en rejsende dansk-tyrkisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at man som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Tyrkiet, hvis Tyrkiet ikke går med til det. Tyrkiet betragter personer med dansk-tyrkisk dobbelt statsborgerskab som tyrkiske statsborgere. Derfor har den danske ambassade i Tyrkiet meget begrænset mulighed for at hjælpe, oplyser Udenrigsministeriet.

Ministeriet påpeger i sin allerede eksisterende del af rejsevejledningen, at der stadig er undtagelsestilstand i Tyrkiet og at det fraråder alle rejser til områder i Tyrkiet inden for en afstand af ti kilometer fra grænserne til Syrien og Irak. Der er risiko for terror, kamphandlinger og kidnapninger, lyder det. Ministeriet understreger samtidig, at de fleste danskere ikke har udsigt til problemer under besøg i den øvrige del af Tyrkiet.

Men, hedder det også fra Udenrigsministeriet, danske rejsende til Tyrkiet skal på forhånd nøje overveje ”om de på grund af forhold i relation til de tyrkiske myndigheder bør rejse. Det kan være, at de har eller har haft kontakt til eller på anden måde har været eller er tæt på personer eller grupper, som de tyrkiske myndigheder anser som kriminelle eller terrorister,” hedder det i rejsevejledningen.

Relaterede artikler:

Turister vender tilbage til Tyrkiet

Rejsetrends for sommeren 2018

Tyskland overhaler Italien som danskernes feriefavorit