Der kæmpes for at holde coronasmitten under kontrol, men udfordringen er i denne tid omikronvarianten. Her er personale fra Falck i Grønland for at hjælpe med coronabekæmpelsen. PR-foto.

Guide med rejsendes rettigheder under coronakrisen

Coronasmitten er stigende, og det kan påvirke danskernes rejseplaner. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har rådgivning om, hvad rejsende særligt skal være opmærksom på.

Den stigende coronasmitte, navnlig med omikronvarianten, kan få betydning for vinterens rejser. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvad man som forbruger skal være opmærksom på.

Blandt rådene er, udover at blive færdigvaccineret: Tjek rejsevejledninger og vær opmærksom på indrejserestriktioner. Det kan være krav om test og vaccination, udfyldelse af indrejseformular og så videre. Pakkerejse-Ankenævnet har for nylig afgjort to sager, hvor forbrugerne ikke havde udfyldt deres indrejseformularer korrekt. De blev derfor afvist ved indtjekning i lufthavnen, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Videre hedder det i pressemeddelelsen: ”Når du køber en pakkerejse, skal du i god tid inden rejsen have en række oplysninger, for eksempel om den praktiske gennemførelse af rejsen.

Husk at tjekke krav
Den danske afdeling af Forbruger Europa er en del af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Forbruger Europa-netværket er oprettet af Europa-Kommissionen, leder af Forbruger Europa i Danmark, Lars Arent, siger i pressemeddelelsen:

”Hvis man planlægger at rejse, mens der fortsat er risiko for coronasmitte, så tjek, hvilke krav der er til test, vaccination og indrejseformular i det land, man skal rejse til.

Hvis man ikke lever op til kravene og for eksempel ikke har en gyldig indrejseformular, risikerer man, at du ikke kan komme afsted, og at pengene dermed er spildt,” siger Lars Arent.

Hvis man har købt en pakkerejse og afbestiller på grund af indrejserestriktioner på rejsemålet, vil muligheden for at få hele rejsens pris tilbagebetalt afhænge af flere forhold, som for eksempel hvor tæt på afrejsen, man afbestiller, om restriktionerne vil være gældende på rejsetidspunktet og omstændighederne omkring afbestillingen i øvrigt, hedder det i pressemeddelelsen.

Reglerne gælder ikke, hvis du selv aflyser flyrejsen
”Rejserestriktionerne kan hurtigt ændre sig. Hvis man har købt en rejse, og der indføres indrejserestriktionerne på rejsemålet, er det derfor vigtigt, at man afventer, om restriktionerne også vil gælde for det tidspunkt, hvor man skal rejse. Hvis man afbestiller med det samme på grund af restriktionerne, risikerer man ikke at kunne få den fulde pris tilbage for rejsen,” siger Lars Arent og tilføjer:

”Der er regler i EU som sikrer, at man kan få sine penge tilbage, hvis flyselskabet aflyser flyafgangen, og man skal flyve fra Danmark eller et andet EU-land. Reglerne gælder ikke, hvis du selv aflyser flyrejsen. I det tilfælde vil dine muligheder blandt andet afhænge af billettypen, og hvad der i øvrigt blev aftalt ved købet.”

Relaterede artikler:

Bank skulle ikke tilbageføre penge for aflyste rejser

Udskudt rejse giver kunde 290.000 kroner retur

Forbruger tabte sag om corona-aflyst ferie i udlandet