Øresundsbroen har flere overkørsler fra danskere, men færre fra svenskere. I runde tal er 88 procent af alle køretøjer på den faste forbindelse danske eller svenske. Her er det fra nedkørslen til tunnelen mod Danmark. Pressefoto for Øresundsbron: Johan Nilsson.

Dansk fritidstrafik driver væksten hos Øresundsbron

”I år kører danske fritidskunder over Øresundsbron som aldrig før. En stærk dansk kronekurs og stor interesse for ferie i nærområdet er medvirkende,” siger Øresundsbrons direktør.

Drevet af dansk fritidstrafik har Øresundsbroen sat mange trafikrekorder i år, hvor trafikken over broen er øget i forhold til sidste år.

Det skriver Øresundsbro Konsortiet i en pressemeddelelse i forbindelse med sit regnskab for årets tredje kvartal. Det viser et resultat før værdiændringer på 1,1 milliarder danske kroner i perioden januar-september i år – en stigning på 262 millioner i forhold til de første ni måneder af sidste år.

I pressemeddelelsen siger Linus Eriksson, administrerende direktør for Øresundsbron: ”I år kører vores danske fritidskunder over Øresundsbron som aldrig før. Stigningen begyndte allerede i foråret med flere rekorder, og tendensen fortsatte efter sommeren. En stærk dansk kronekurs og stor interesse for ferie i nærområdet menes at ligge bag denne udvikling.”

Med et gennemsnit på 20.824 overkørsler pr. dag i januar-september i år var Øresundsbrons samlede vejtrafik 9,2 procent højere end i samme periode sidste år, oplyses det.

Indtægterne fra vejtrafikken steg 129 millioner danske kroner til 1,3 milliarder kroner i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år.

Fald i godstrafikken – stigning i fritidstrafikken
Afmatningen i godstrafikken over Øresundsbroen begyndte i april i år og blev forstærket i tredje kvartal. Hver dag i perioden januar-september passerede i gennemsnit 1.870 lastbiler. Det er godt nok 11,8 procent mere end i samme periode i 2019, året før pandemien, men et fald på 5,8 procent i forhold til sidste år.

Mens ferietrafikken blandt danske ØresundGo-kunder steg omkring 22 procent i perioden januar-september 2023 sammenlignet med samme periode i 2019, faldt den svenske ferietrafik 18 procent. Samlet er fritidstrafikken blandt ØresundGo’s kunder 1,4 procent højere end i samme periode i 2019, står der i pressemeddelelsen.

Pendlertrafikken har været stabil i år, men er omkring 10-15 procent lavere end i samme periode i 2019, oplyses det.

”Flytrafikken i Københavns Lufthavn er steget, og både taxaer og biludlejningsfirmaer kører meget mere end sidste år. Men der er fortsat flere digitale møder og flere dage med hjemmearbejde, hvilket bidrager til, at trafikken er lavere end før pandemien,” siger Linus Eriksson.

 

Relaterede artikler:

Stor stigning af el- og hybridbiler på Øresundsbroen

Færgerute til Sverige skifter navn til Øresundslinjen

Øresund dominerer i dansk togtrafik til udlandet