Danske flyselskaber kan fremover afvise kontanter

Fremover har danske flyselskaber ikke pligt til at tilbyde kunderne at betale med kontanter, og det sikrer lige konkurrencevilkår med udenlandske selskaber.

Før i tiden var det almindeligt at betale med kontanter for mad og drikke i et fly, men i takt med samfundets udvikling bruger færre og færre flypassagerer kontant betaling i de højere luftlag.

For flyselskaberne er det en stor omkostning at kunne tilbyde kontant betaling, og det vækker derfor stor glæde hos de danske flyselskaber, at der er blevet ændret i reglerne på området.

Den danske erhvervsminister, Brian Mikkelsen (C), har nemlig besluttet at dispensere fra kontantreglen, således at danske flyselskaber fremover ikke har pligt til at tage imod kontanter og dermed får lige konkurrencevilkår med de udenlandske aktører.

God nyhed for dansk luftfart
Dispensationen er givet pr. 1. januar 2018 og gælder for alle dansk indregistrerede fly. Kabinepersonaler hos flyselskaberne må derfor fremover selv vælge, hvorvidt de vil tage imod kontanterne.

Dispensationen bliver taget imod med stor glæde i dansk luftfart.

”Det er en rigtig god nyhed for dansk luftfart, at danske fly nu får lige konkurrencevilkår med udenlandske selskaber. Det har længe været både dyrt og bøvlet for de danske flyselskaber, at de skulle kunne tage imod kontanter, så det er en kærkommen lettelse fra ministeren,” siger Michael Svane, der er branchedirektør hos Dansk Luftfart i Dansk Industri (DI).

Det er efterhånden kun de færreste danskere, der har sedler og mønter med i lommen på rejsen, og det er man også bevidst om hos Dansk Industri.

”Det er kun et lille fåtal, som i dag betaler med kontanter, så i praksis vil ændringen have meget lille betydning for danske passagerer – men stor betydning for flyselskaberne. Derfor har det også været et stort ønske for dansk luftfart at blive undtaget kontantkravet,” fortæller Michael Svane.

Kontantløs tendens
Det er ikke kun i flybranchen, der har været fokus på at fjerne lovkrav om at tage imod kontant betaling. Fra 1. januar 2016 var danske hoteller og restauranter således ikke længere pålagt at tage imod kontanter, og det vakte glæde hos brancheorganisationen Horesta.

“Det er glædeligt, at regeringen har lyttet til vores synspunkter. Der vil næppe være hundredvis af hoteller og restauranter, som afskaffer kontant betaling. Men de får friheden til at vælge,” sagde Katia Østergaard, der er adm. direktør i Horesta.

 

Relaterede artikler:

Horesta glad for kontantfri betaling

Slut med kontanter på amerikansk fly

Air France til passagerer: har I kontanter?