Nordirske repræsentanter for turisme og lokalpolitik ved en af de tre kæmpetrolde, der nu er blandt højdepunkterne ved nyåbnet nordirsk kulturrute. Foto via Tourism Ireland.

Danske kæmpetrolde langs ny naturrute i Nordirland

Den danske skulptør Thomas Dambo, der er kendt for sine kæmpetrolde, har leveret tre af slagsen til en ny skulpturrute i Nordirland. Ruten skal tiltrække flere turister til det naturskønne område.

Den nye nordirske kulturrute hedder Sperrins Sculpture Trail og er i den nordirske bjergkæde Sperrin, der ligger sådan cirka midtvejs mellem den nordirske hovedstad, Belfast, og Nordirlands næststørste by, Londonderry. Nordirland udgør sammen med England, Skotland og Wales samlet Storbritannien.

Målet med ruten er, at den på en bæredygtig måde skal tiltrække flere turister til det naturskønne område, skriver det irske turistråd, Tourism Ireland, i en pressemeddelelse. Det fremgår ikke hvor lang, ruten er, men et opslag på Google Maps indikerer omkring 50 kilometer.

Sperrins Sculpture Trail åbnede i starten af denne måned ved Sperrin-bjergene. De tre kæmpeskulpturer på ruten fra den danske skulptør Thomas Dambo er hovedsagelig bygget af genbrugstræ.

Skal fremme turisme
På ruten har han lavet tre store skulpturer, som kan findes ved bjerget Mullaghcarn, langs Glenelly Valley nær byen Cranagh og ved skoven Davagh Forest. Alle skulpturerne er skabt med henblik på at fejre den naturskønne region, og sætte fokus på bjergenes geologi, arkæologi og arv, oplyses det.

Ruten er blevet til gennem et partnerskab mellem Derry City, Strabane District Council, Fermanagh and Omagh District Council og Mid Ulster District Council i et forsøg på at sætte fokus på regionens uspolerede natur og fremme turismen i regionen, står der i pressemeddelelsen.

Thomas O Reilly, formand for Fermanagh and Omagh District Council, siger i pressemeddelelsen: ”Disse unikke og indbyrdes forbundne værker af den verdenskendte kunstner Thomas Dambo viser ikke kun hans kunstneriske formåen, men fremhæver også regionens naturlige, uspolerede skønhed.

De vil fungere som et middel til at drive bæredygtig turisme i landdistrikterne, tiltrække investeringer og bevare vores lokale naturlige og opbyggede arv,” siger formanden.

Norden er stort marked for irsk turisme
Pressemeddelelsen om den nordirske trolde-rute kom som nævnt fra Tourism Ireland, det irske turistråds nordiske kontor i København.

Udover Irland med Tourism Ireland har kun de nationale turistråd for Frankrig, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig egne kontorer i Danmark.

I 2019, året før pandemien, var Norden det 7. største marked for udenlandske turister i selve Irland. I alt blev det til 256.000 ankomster fra de nordiske lande, heraf 77.000 fra Danmark, hvor de nordiske turister samlet brugte op mod en milliard kroner.

 

Relaterede artikler:

Trolde hjælper norsk turisme

Udenlandske turistråd samlede rejsejournalister

Klar med officiel studietur til Game of Thrones-fans