Danske pas er fortsat blandt verdens bedste, viser ny opgørelse. Arkivpressefoto: Rigspolitiet.

Danske pas åbner stadig mange grænsebomme

Japanerne har verdens bedste pas – det giver uden visum adgang til 193 lande. Danske pas er i den femtebedste gruppe med adgang til 188 lande. Verdens værste pas er fortsat det afghanske.

Med adgang uden behov for visum eller med udstedelse af visum ved ankomst til landet, kan indehavere af pas fra Japan besøge flest lande og territorier i verden. I alt 193.

Det viser ny opgørelsen fra det britiske rådgivningsfirma Henley & Partners i Henley Passport Index, skriver CNN. Global rejseaktivitet er nu på 75 procent af niveauet før coronakrisen, oplyser Henley & Partners og henviser til data fra International Air Transport Association (IATA).

Efter Japan følger i gruppe to Singapore og Sydkorea, hvis pas giver adgange til 192 lande.

Gruppe tre tæller Tyskland og Spanien, hvis pas giver visumfriadgang til 190 lande og territorier. Finland, Italien og Luxembourg er i gruppe fire (189 lande)

På en delt femteplads kommer så Danmark sammen med Holland, Sverige og Østrig – pas fra disse lande skulle problemfrit give indrejse i 188 lande.

Afghanistan har verdens værste pas
Ni lande eller territorier har pas, der giver adgang til 40 lande eller derunder.

Værst er det for indehavere af afghanske pas. Det åbner ifølge Henley Passport Index kun dørene til 27 lande uden behov for visum

Herefter kommer, nedefra, pas udstedt af Irak, Syrien, Pakistan, Yemen, Somalia, Nepal, Det palæstinensiske Territorium og Nordkorea; pas fra Nordkorea giver uden visum adgang til 40 lande.

Flere rådgivningsvirksomheder udarbejder opgørelser over verdens bedste pas. Udover listen fra Henley Passport Index, der medtager pas fra 199 lande (FN har 193 medlemslande), er der for eksempel også Arton Capital’s Passport Index, skriver CNN.

Danmark udsteder nye pas
I slutningen af 2021 begyndte Danmark at udstede nye pas. De skal hentes ved personligt fremmøde hos kommunen.

Det nye pas’ omslagsfarve er fortsat rødbedefarvet, ligesom Jellingestenene igen er passets gennemgående tema. Den primære forskel består i en opgradering af design- og sikkerhedselementerne, som gør det lettere at kontrollere passet og gør det mere modstandsdygtig over for forfalskninger og forsøg på misbrug sværere at misbruge det, skrev Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Danmark udsteder otte typer pas; dansk nationalitetspas, grønlandsk nationalitetspas, færøsk nationalitetspas, diplomatpas, tjenestepas, fremmedpas, konventionspas og provisorisk pas.

 

Relaterede artikler:

Det danske pas befinder sig i top ti

Billigere alkohol skal lokke flere turister til Dubai

Danskerne skal have nyt pas