Paskontrollen i Københavns Lufthavn. (Foto: Henrik Baumgarten )

Det danske pas befinder sig i top ti

Danmark er med i toppen på opgørelse over hvilke pas, der giver visumfri adgang til flest andre nationer. “Verdens dårligste pas” på det område er det afghanske.

Den nyeste udgave af Henley Passport Index er netop blevet udgivet. Indekset har til formål at rangordne pas fra henved 200 lande, territorier samt enklaver baseret på antallet af destinationer, som indehaveren kan få adgang til uden at have søgt visum på forhånd.

Indekset er baseret på data fra flyselskabernes internationale brancheorganisation IATA, og det er Japan, der indtager førstepladsen. Hvis man har et pas fra landet i inderlommen, giver det adgang til 193 destinationer uden visum, eller lader indehaveren slippe med at søge visum ved ankomsten.

Singapore og Sydkorea deles om andenpladsen på listen, da disse landes pas giver mulighed for indrejse i 192 lande, mens Tyskland og Spanien kommer på tredjepladsen, da borgere med et af de to europæiske landes pas kan vælge mellem 190 destinationer.

I top ti
På fjerdepladsen finder man Finland, Italien og Luxembourg, hvis pas giver adgang til 189 lande, territorier og enklaver, og på den næste plads på listen befinder det kendte og rødbedefarvede danske pas sig.

Danmark deler femtepladsen i den netop udgivne udgave af indekset med Østrig Holland og Sverige, da et pas fra et af disse lande giver adgang til 188 forskellige lande uden, at den rejsende på forhånd har sikret sig et visum.

Det sidste af de skandinaviske lande befinder sig lidt længere nede af listen. Sammen med Belgien, New Zealand, Schweiz og USA indtager Norge syvendepladsen på listen, da passene fra disse lande er adgangsgivende til 186 andre nationer.

Sidstepladsen giver adgang til 27 lande
Indehavere af russiske pas er blevet mere afskåret fra resten af verden grundet krigen i Ukraine, da sanktioner, rejseforbud og luftrumslukninger begrænser antallet af destinationer, som de russiske borgere kan besøge.

I den seneste udgave af indekset ligger Ruslands pas på en 50. plads, da indehaverne kan få adgang til 119 lande uden visum eller ved at søge ved visum, når de ankommer.

Lukkede luftrum i EU-medlemslandene, Australien, Canada, Japan, New Zealand, Sydkorea, USA og Storbritannien er dog en forhindring for russernes bevægelsesfrihed, mens Istanbul og Dubai fortsat er åbne for landets borgere.

De tre nederste pladser på listen indtages af henholdsvis Syrien med et pas, der giver adgang til 30 lande, Irak med 29 lande og slutteligt Afghanistan, hvis pas lader indehaveren rejse visumfrit ind i 27 andre nationer.

Relaterede artikler:

Pasudfordring kan ødelægge tyrkietrejsen

Danske pas fortsat blandt verdens ti bedste

Danskerne skal have nyt pas