Paskontrol i Københavns Lufthavn; pas fra Japan og Singapore giver uden visum adgang til 189 lande og territorier, pas fra Afghanistan er kun velkomne uden visum i 25 lande verden over. Arkivfoto fra Københavns Lufthavn.

Danske pas blandt verdens bedste

Mens pas fra Japan og Singapore giver adgang til flest lande uden visum, følger Danmark tæt efter. Verdens værste pas, når det gælder adgang til andre lande uden visum, er det afghanske.

Ved indgang til årets anden halvdel er Henley Passport Index blevet opdateret; opgørelsen viser, at pas fra Japan og Singapore forsat er verdens mest accepterede. De giver uden visum adgang til 189 lande og territorier.

På andenplads kommer Finland, Sydkorea og Tyskland – alle med fri passage til 187 lande og territorier.

På tredjepladsen – med adgang uden visum til 186 lande og territorier – kommer så Danmark, i samme pulje som Italien og Luxembourg. En hak længere nede er Frankrig, Spanien og Sverige med adgang til 185 lande, skriver CNN.com – på femtepladsen er pas fra Holland, Portugal, Schweiz og Østrig med adgang til 184 lande.

For fem år siden toppede USA og Storbritannien rækkefølgen hos Henley Passport Index – nu er de på en delt sjetteplads med Canada, Belgien, Irland og Norge.

De øvrige lande på top 10 er Malta (med visumfri adgang til 182 lande), Tjekkiet (181), Australien, Island, Litauen og New Zealand (alle 180) samt som nummer 10: Letland, Slovakiet og Slovenien (179)

De Forenede Arabiske Emirater, UAE, for første gang på Top 20-listen i de 20 år, Henley Passport Index har eksisteret. UAE-pas – på listens 20. plads – giver i øjeblikket adgang til 167 lande.

Data til Henley Passport Index leveres blandt andet af IATA og dækker 199 pasudstedende lande og territorier på i alt 227 destinationer verden over. Listen omfatter de 193 medlemslande af FN samt ikke-medlemmer som for eksempel Taiwan, Macao, Hong Kong, Kosovo, Palæstina og Vatikanet. Territorier, der er besat af andre lande, for eksempel Krim-halvøen, der hører under Ukraine, men som er besat af Rusland, er ikke med i opgørelsen.

Verdens værste pas
I bunden af skalaen er atter pas fra Afghanistan, der uden visum kun giver adgang til 25 lande.

De lande, hvis pas uden visum giver adgang til under 40 lande, er Bangladesh, Eritrea, Iran, Libanon og Nordkorea (39 lande og territorier); Nepal (38), Libyen, Palæstina og Sudan (37), Yemen (33), Somalia (31), Pakistan (30), Syrien (29), Irak (27) og som nævnt Afghanistan (25).

Relaterede artikler:

Skandinavien har verdens mest brugbare pas

USA strammer regler for ESTA-ansøgninger

Emirates får papirløs vej gennem lufthavnen