Destination Nord omfatter blandt andet Skagen, en af Danmarks største turistattraktioner. Arkivpressefoto fra Skagen, Peter Jørgensen for Destination Nord.

Danske turistfavoritter fik rekordsæson

Overnatningstallene i Destination Nords fire kommuner – Frederikshavn, Læsø, Brønderslev og Aalborg – endte sidste år på 2,6 millioner. Dermed er turismen stort set tilbage på 2019-niveau.

De målbare kommercielle overnatningstal for 2021 er gjort op, og trods svære betingelser under coronakrisen i 2020 og 2021, fik Frederikshavn og Læsø Kommuner rekordsæson. Dermed er de tilbage på 2019-niveauet, trods at der har manglet norske og svenske turister.

Det skriver Destination Nord – kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Læsø og Aalborg – i en pressemeddelelse. Destination Nord er et af Danmarks 19 destinationsselskaber.

”Med overnatningstallene i Destination Nords fire kommuner på godt 2,6 millioner målbare overnatninger er turismen stort set tilbage på 2019-niveau,” oplyses det.

Det er i stor grad danskerne som har fyldt op i Aalborg, Frederikshavn, Brønderslev og Læsø kommuner med 74,4 procent af overnatningerne, normalt er de danske overnatninger omkring 56 procent. Tyskerne er vendt tilbage i stor stil og destinationen er blevet besøgt af lige så mange tyskere i 2021 som før corona.

Mangler de norske turister
Derimod har byer som Aalborg, Skagen og Sæby set langt efter de storforbrugende norske gæster, hvor det samlede gæstetal er faldet fra 360.645 overnatninger i 2019 til 78.864 i 2021. På samme måde har især Frederikshavn savnet svenskerne, hedder det.

Direktør for Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup, siger i pressemeddelelsen:

”Vi er tilfredse og imponerede over resultatet. Vores destination har levet stort på norske og svenske gæster, og dem har vi under coronakrisen måtte se langt efter i vejviseren. De har holdt sig hjemme. Vi har evnet som destination at tiltrække et rekordstort antal danskerne og så har tyskerne besøgt os flittigt og har dermed fyldt mere, end vi har været vant til.”

Frederikshavn og Læsø kommuner satte rekord
Med 1,4 millioner målbare turismeovernatninger satte Frederikshavn kommune sidste år historisk rekord og Læsø fulgte efter med overnatningsrekord på 151.244 gæster – trods at de gratis færgebilletter først kom til august. Især camping og feriehuse har været populære.

Hotellerne i Frederikshavn kommune oplevede et markant fald i overnatninger fra 2019 til 2020, men har genvundet en del i 2021. Der mangler dog stadig ca. 80.000 overnatninger ud af godt 500.000 hotelovernatninger i kommunen for at nå tilbage til 2021-niveau.

Dobbelt piskesmæld til Aalborg
Aalborg havde sidste år 914.775 målbare overnatninger, cirka 100.000 under 2019-niveau. Det har været svært at drive hotel i Aalborg på grund af svigtende erhvervsturisme, hvor store møder, konferencer og forretningsbesøg har været aflyst i massevis, oplyses det.

”2020 gav nærmest Aalborg nærmest et dobbelt piskesmæld – vi mistede både møde- og erhvervsturismen og nordmændene blev hjemme. Det kostede dyrt på hoteller, restaurationer og i detailhandlen,” siger turistdirektør Tonny S. Thorup og fortsætter:

”Destination Nord er naturligvis meget optaget af, om vi kan fastholde det høje antal danske turister i vores destination. Mange har booket rejsen sydpå, så det er et absolut must, at vi får trukket især norske og svenske gæster tilbage og at tyskerne fortsat strømmer herop.

Udviklingen i Ukraine (den russiske invasion af Ukraine, red.) kan flytte rigtig meget i forhold til rejselyst, forbrug og usikkerheden om at rejse ud i verden,” siger turistdirektøren.

Relaterede artikler:

Kampagne skal få flere danskere på ferie i Danmark

VisitDenmark og Dansk Erhverv talte dansk turisme

”Meget på spil efter turbulente år i turistmaskinen”

Trods genåbning: To ud af tre holdt ferie i Danmark

Ny destinationsformand: ”Jeg vil byde op til dans”

Her er Danmarks mest populære gratis færgeruter