Fodboldfesten i Danmark i juni og juli har fået danskere til at få øjnene op for værdien af store sportsbegivenheder. Mere end hver anden dansker vil have flere store sportevents til Danmark, viser ny undersøgelse.
I årene op til coronapandemien var Danmark vært for flere store internationale sportsbegivenheder. Og står det til danskerne, skal Danmark fremover afholde endnu flere arrangementer med idrætsudøvere, der kæmper om guldet.
En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 58 procent af danskerne synes, at der skal gøres en ekstra indsats for at tiltrække store sportsbegivenheder til landet. Analysen blev gennemført af Norstat i perioden fra den 6. til den 9. juli, hvilket var i dagene omkring semifinalen i EURO2020, hvor hele Danmark heppede på det danske fodboldlandshold.
”I Danmark er vi gode til at involvere lokalbefolkningen, når vi afholder store sportevents – for eksempel ved at aktivere frivillige og lokale idrætsmiljøer samt skabe folkefest og ekstra oplevelser rundt omkring eventet. Det er med til at gøre Danmark til et attraktivt værtsland for store sportevents. Og så har vi gode idrætsfaciliteter, infrastruktur og hotelkapacitet, og det tæller også,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.
I 2018 afholdt Danmark 16 internationale sportsbegivenheder, og året efter var antallet 12. Alle sammen i regi af Sport Event Danmark, der har et tæt samarbejde med de danske specialforbund og værtsbyer. I 2020 og 2021 har der kun været afholdt i alt tre internationale sportsbegivenheder i Danmark som følge af coronapandemien.
Sportevents centrale i genrejsning af turisme
I analysen fra Dansk Erhverv har danskerne svaret, at sportsbegivenhederne er med til at placere Danmark på idrættens verdenskort og markedsføre Danmark i udlandet. Herudover samler de den danske befolkning og giver stolthed over at være dansker. Internationale sportevents på dansk jord er desuden pengene værd, mener et flertal af danskerne.
Dansk Erhverv mener, at EM i fodbold – EURO2020 – senest har vist, at Danmark har solide evner til at afholde store sportsbegivenheder. Også selv om coronapandemien var i vejen.
”EURO2020 skulle have været en kæmpe begivenhed. Men det event, som det endte med at blive, har stadig været en stor hjælp for København. Juni var bestemt ikke en lykkelig måned for hotellerne, men det kunne have været meget værre. Tiltrækning af flere sportevents er centrale i genrejsningen af turismen i hovedstaden – sammen med forbedrede rammevilkår for hoteller og restauranter,” siger Lars Ramme Nielsen.
Flere sportsbegivenheder i kikkerten
Sport Event Danmark glæder sig ligeledes over, at danskerne efterspørger flere store sportsbegivenheder i Danmark.
”Efter al for lang tids eventtørke er det forfriskende med Dansk Erhvervs analyse af danskernes holdning til store sportsbegivenheder. Jeg hæfter mig særligt ved, at danskerne mener, at de store sportevents markedsfører Danmark i udlandet, placerer Danmark på sportens verdenskort samt samler den danske befolkning. Disse pinde er hjørnestenene i vores kommissorium og arbejde,” siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark, der er med til at afvikle de store sportevents.
I det kommende efterår bliver der afholdt flere sportsbegivenheder rundt omkring i Danmark. Eksempelvis er der til september VM i kano og kajaksprint på Bagsværd Sø og til oktober er der VM i badminton for hold i Aarhus. Og i sommeren 2022 er Danmark vært for starten på Tour de France.
I København afholdes der i øjeblikket – fra 12. til 22. august – WorldPride og EuroGames. Ved sidstnævnte forventes op mod 3.000 LGBTI+-atleter fra hele verden. Der vil desuden komme tilrejsende til kultur- og prideevents samt konferencer – herunder Human Rights Conference i Øksnehallen.
Relaterede artikler:
EM-slutrunde giver hovedstaden millionomsætning