Udenrigsministeriet i København, med Christiansborg med Folketinget til højre i baggrunden. Pressefoto: Udenrigsministeriet.

De danske grænser er fortsat lukket

Med undtagelse af erhvervsrejser, er der fortsat lukket for rejser til de europæiske lande. Det fremgår af fredagens opdatering af de danske rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet.

Fredagens opdaterede danske rejsevejledninger bød heller ikke på regionale rejsevejledninger.

Pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet har dette ”Overblik over ændringer i rejsevejledninger”: Lande der ændres fra karantæne-lande til åbne lande: Ingen. Lande der ændres fra åbne lande til karantæne-lande: Vatikanstaten. Højrisiko-regioner i åbne lande: Ingen. Lavrisiko-regioner i karantæne-lande: Norge: Agder.

Der er nærmere informationer om de enkelte lande på Udenrigsministeriets hjemmeside, herunder for nabolande som Sverige, Norge og Tyskland.

Rejsevejledningerne er hidtil kommet torsdag, men er fra denne uge flyttet til fredag eftermiddag.

Liste med europæiske smittetal er blevet væk
Med i flytningen fra torsdag til fredag var også den opdaterede ugentlige liste fra Statens Serum Institut: ”Data vedr. kriteriet for smitte for hvert land i EU, Schengenområdet samt Storbritannien…”

Listen viste landenes smittetal i denne og sidste uge, herved kunne det opgøres, hvilke lande, der havde stigende og faldende smittetal.

Men den liste er forsvundet i forbindelse med flytningen. På SSI’s hjemmeside står der ellers: ”Information om, hvilke lande i EU og Schengenområdet samt Storbritannien, der overholder kriterierne vedr. covid-19-smitte har tidligere været på denne side. Den information findes nu på coronasmitte.dk”

Men den er endnu ikke at finde. Heller ikke SSI’s pressevagt kunne finde den for STANDBY.DK

Data kommer fra EU-agentur
Udenrigsministeriet opdaterer sine rejsevejledningerne på baggrund af data, der leveres af Statens Serum Institut. SSI får de seneste smittetal fra det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

For de lande, som oplyser regionale testdata til ECDC, vil der kunne åbnes for rejser til lavrisiko-regioner i karantæne-lande. Der vil også kunne frarådes rejser til højrisiko-regioner i åbne lande. Desuden frarådes alle ikke-nødvendige rejser til lande med betydelige indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark. I vurderingen af om et land eller region er åben eller i karantæne indgår desuden en række tekniske kriterier om testfrekvens, positivprocent og datatilgængelighed, skriver UM.

Udenrigsministeriet anser erhvervsrejser for nødvendige rejser. Erhvervsrejser kan derfor gennemføres til alle lande, skriver ministeriet.

Kortere selvisolation
Udenrigsministeriet oplyser også, at de danske myndigheder fra i dag indfører en ny generel sundhedsanbefaling.

”I dag ændres anbefalingen om selvisolation i 14 dage efter hjemkomst fra et orange land eller region. I stedet anbefales selvisolation i ti dage efter hjemkomst. Isolationen kan brydes ved negativt testsvar foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark. I praksis vil der således fremover blive tale om selvisolation i fem dage fremfor – som nu – i 14 dage,” står der i teksten.

Erhvervsrejsende med fast bopæl i Danmark, som kommer tilbage til Danmark fra karantæne-lande eller højrisiko-regioner, er undtaget fra hovedanbefalingen. I stedet anbefales erhvervsrejsende at tage en test umiddelbart ved hjemkomst samt lade sig teste igen fire dage efter hjemkomst og til at gå i selvisolation. Test umiddelbar efter hjemkomst kan være PCR-test eller kviktest (antigen).

Relaterede artikler:

De danske rejsevejledninger holder flyttedag

Disse 20 europæiske lande har faldende coronatal

Udenrigsminister: Nej til at åbne Kanarieøerne nu