Normalt opdaterer Udenrigsministeriet sine rejsevejledninger torsdag eftermiddag, det rykkes nu til fredag. ”Vi ville hellere have dem mandag,” siger RID, charterselskabernes brancheforening.
Udenrigsministeriet rykker ugedagen for offentliggørelse af sine rejsevejledninger fra torsdag omkring klokken 16 til samme tidspunkt om fredagen. Premieren er i morgen, 11. december. Rejsevejledningerne træder i kraft umiddelbart i forbindelse med offentliggørelsen.
Af samme grund har Statens Serum Instituts også flyttet opdateringen af sin hjemmeside med data for kriteriet for smitte for hvert land i EU, Schengenområdet samt Storbritannien (England, Nordirland, Skotland og Wales) fra torsdag til fredag eftermiddag.
Ændringen sker, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, at ministeriet fremover vil bruge en regional tilgang i rejsevejledningerne for lande i EU/Schengen og Storbritannien. Den regionale tilgang bygger på ugentlige data fra det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Smitsomme Sygdomme (ECDC), som først er klar til publicering fredage.
For lande, der leverer regionale data til ECDC, medfører den nye tilgang, at rejsevejledningerne fremover vil kunne åbnes (blive ”gule”) for lavrisikoregioner i karantænelande, mens rejsevejledningerne tilsvarende vil kunne lukkes (blive ”orange”) for højrisikoregioner i ellers åbne lande, skriver Udenrigsministeriet.
”Næppe muligheder for at rejse i morgen”
I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Jeppe Kofod:
”Fredagens regionale rejsevejledninger vil afspejle den alvorlige smittesituation, der er i Europa netop nu. Der vil næppe være nye muligheder for at rejse i morgen, fordi det simpelthen går den gale vej mange steder både med smitten og med skrappe restriktioner, der gør det svært at rejse.
Den nye regionale tilgang gør, at vi fremover kan tilpasse vores rejseanbefalinger mere målrettet, særligt når smittesituationen i Europa bliver bedre,” siger udenrigsministeren.
Udenrigsministeriet anser erhvervsrejser for nødvendige. Erhvervsrejser kan derfor gennemføres til alle lande, også selvom rejsevejledningen fraråder alle ikke-nødvendige rejser.
RID: Gerne opdateringer om mandagen
Henrik Specht, direktør for RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, siger til STANDBY.DK:
”Ændringen af tidspunktet for den ugentlige opdatering af rejsevejledningen skyldes kun praktiske omstændigheder, at Udenrigsministeriet nu først får informationerne fra ECDC om fredagen.
Vi havde gerne set, at varslingerne om ændringerne allerede kom om mandagen. Dermed havde rejsearrangørerne mere tid at informere sine passagerer og for eksempel annullere flyvninger, hvis rejsevejledningerne, herunder de regionale, skiftede fra gul til orange. Det er vigtigt med en så lang frist som muligt,” siger Henrik Specht.
I en kommentar siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, til STANDBY.DK:
“Vi ville også gerne have ugetallene allerede om mandagen. Men mest af alt vilvi gerne have, at Udenrigsministeriet bruger nogle andre tal. De danske smittetal på 20/30 er helt uholdbare, tyskerne anvender for eksempel 50 som incidenstal. Vi skulle have haft de regionale rejsevejledninger for flere måneder siden, og Udenrigsministeriet bør bruge tal på et realistisk niveau.”
Relaterede artikler:
Gentænk rejsevejledningen – genstart rejsebranchen