Når Danish Travel Awards-priserne overrækkes på scenen i Cirkusbygningen stilles et par spørgsmål til prismodtagerne. Det kom der interessante informationer ud af.
Årets Danish Travel Awards havde onsdag i sidste uge samlet deltagere fra omkring ti lande, fortalte chefredaktør Ole Kirchert Christensen fra Nordic Travel Media, der står bag STANDBY.dk og CHECKIN.dk, i sin velkomsttale til de 400 tilmeldte.
Han gennemgik blandt andet, hvordan forbrugerpanelet, der står for afstemningen som afgør vinderne, er skruet sammen, takkede sponsorerne af dette års DTA og bød så velkommen til aftenens to konferencierer, vært på TV2 Nyhederne, Natasja Crone, og hendes bedre halvdel, udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdt.
Men Rasmus Tantholdt kom ikke med ind på scenen – han var på det tidspunkt på vej med SAS fra Beijing til Københavns Lufthavn efter en tur i Hong Kong for at dække de fortsatte uroligheder. Men inden afgang fra Beijing havde Rasmus Tantholdt lavet en lille video, der blev vist på storskærmene i Cirkusbygningen.
Her sad han godt på business class ombord på SAS-flyet og forudså, at Hong Kong – på grund af den langvarige urolighed – næppe i år ville vinde prisen som bedste rejsemål, men at han selv mente han ville være kandidat til en pris som Årets Rejsearrangør.
Rasmus Tantholdt nåede dog frem til Cirkusbygningen og var veloplagt med gennem hele anden del af prisoverrækkelserne.
Det sagde vinderne
Første vinder på scenen var modtageren af prisen som Bedste Passagerrederi med trafik mellem Danmark og udlandet. Her vandt norske Color Line og på scenen kom rederiets direktør i Danmark, Henrik Renneberg, og marketingchef, Maria Lykke Hansen.
De forklarede blandt andet Color Lines førsteplads med, at forbrugerne ved, at man kan stole på at rederiets ruter fra Hirtshals til Norge sejler året rundt – og at det i øvrigt netop har indsat sit første delvist batteridrevne hybridfærge, på en af dets kortere ruter mellem to norske havne.
Norwegian Cruise Line vandt sin første Danish Travel Award som Bedste Krydstogtrederi – NCL’s Europadirektør, Kevin Bubolz, sagde at rederiet også havde vundet på grund af dets øgede fokus på netop Skandinavien, ”et marked der ligger naturligt godt til os” samt introduktionen af det nye koncept ”Free at Sea,” der ikke er et traditionelt all inclusive, men hvor gæsten tilkøber pakker med for eksempel internet, mad, drikke eller andre muligheder.”
Største bifald til Thomas Cook Airlines
Aftenens længste bifald til en kom til Thomas Cook Airlines Scandinavia, der vandt som Bedste Charterflyselskab. Nordens største charterflyselskab var del af Thomas Cook UK-gruppen, der var krakket ugen forinden. Men på grund af selskabsmæssige konstruktioner var Thomas Cook Northern Europe med blandt andet danske Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia ikke ramt af konkursen.
Til at modtage prisen kom kommunikationschef Lisbeth Nedergaard og kommerciel direktør, John Alexandersen. De blev blandt andet spurgt om status for flyselskabets fly og svarede, at Thomas Cook Airlines har det nødvendige antal fly til rådighed, men at der havde været udfordringer med leasingaftaler med fly. De fortalte også, at i dagene efter konkursen havde Thomas Cook Airlines fået god hjælp fra blandt andet danske Jet Time til at gennemføre en række af sine flyvninger.
”Denne pris betyder så meget, det er også en pris til medarbejderne i Spies og Thomas Cook Airlines, der har vist, at de vil gå til verdens ende for deres selskaber,” sagde duoen.
Swiss kigger på Jylland
Swiss landede prisen som Bedste Europæiske Ruteflyselskab. Landechef for Lufthansa-gruppen i Danmark, der også omfatter Swiss, Bastian Frantz, sagde på scenen:
”Jeg er meget overrasket, men tror at vi blandt andet vinder prisen for den gode, schweiziske service ombord på vores fly og vores stærke netværk.”
På et spørgsmål, om Swiss har kig på at åbne ruter fra sin hovedlufthavn, Zürich, sagde han, at der er fokus på en rute til Billund, men at han intet konkret nyt havde om dette.
Fra vinderen af Bedste Interkontinentale Ruteflyselskab, Singapore Airlines, sagde den nordiske general manager, Erwin Widjaja, og salgsdirektør, Allan Hoffery, at de tillagde førstepladsen flyselskabets gode kundeservice og flyselskabets gode team i Skandinavien. De takkede samtidig rejsebureauerne, der sælger hovedparten af billetterne til Singapore Airlines.
Direktørskifte i Alsie Express
Alsie Express vandt endnu engang prisen som Bedste Indenrigsflyselskab. Flyselskabet med hovedkvarter i Sønderborg havde netop i dagene før Danish Travel Award meddelt, at den hidtidige administrerende direktør, Lone Koch, fremover skal være bestyrelsesformand, men Dennis Rybasch overtager direktørposten.
”Dennis er en fantastisk ung mand – jeg træder gerne tilbage når der kommer sådan et stjerneskud,” sagde Lone Koch på scenen i Cirkusbygningen.
Lufthavne er en barriere
Kategorien Bedste Danske Lufthavn var i år tilbage hos Danish Travel Awards. Aalborg Lufthavn rejste hjem med prisen – fra scenen sagde lufthavnsdirektør Søren Svendsen, at han naturligvis var rigtig stolt af prisen.
”Aalborg Lufthavn lægger megen vægt på kvalitet – og vores medarbejdere gør det rigtig godt. Vi har blandt andet Danmarks hurtigste security,” sagde Søren Svendsen og tilføjede, at lufthavnens passagerer kommer kørende helt fra Sønderjylland – blandt andet fordi lufthavnen har gratis parkering.
”Man kan kalde lufthavne en barriere mellem P-pladsen og flyet, derfor skal det gå så hurtigt som muligt med at komme gennem lufthavnen,” sagde Søren Svendsen.
Glæde i Aarhus
Århus Charter vandt for 7. gang en Danish Travel Award som Bedste Charterarrangør. ”Vi vinder fordi vi gør en forskel for vores gæster med en personlig service – og selv om vi er oppe mod dygtige kolleger som for eksempel Spies,” sagde medejer af Århus Charter, bureauchef Henrik G. Jensen.
Administrerende direktør for de foreløbig fem danske rejsebureauer i Aller Leisure, Morten Aaberg Sørensen, takkede på vegne af nordjyske Nilles Rejser for DTA’en som Bedste Rejsearrangør.
”Vi er så stolte af Nilles Rejser. Medarbejderne arbejder så benhårdt, at de ikke har tid til at være her i aften,” sagde Morten Aaberg Sørensen. Han blev naturligvis også spurgt, om han var ved at købe andre danske rejsebureauer. ”Vi holder øje med, hvad der er til salg,” lød svaret.
For femte gang vandt FDM Travel en DTA. I sin tak for prisen som Bedste Ferierejsebureau understregede salgs- og produktchef Jesper Ewald vigtigheden af, at være tæt på og i øjenkontakt med kunderne.
Det sker i rejsebureauets foreløbig otte rejsebutikker – men der er plads til et par mere, sagde Jesper Ewald og tilføjede at målet er at der skal være under en halv times bilkørsel til nærmest rejsebutik hos FDM Travel.
Svært at forklare et erhvervsrejsebureau
Nordisk kundedirektør hos BCD Travel, Thomas Friis Rasmussen, blev kaldt på scenen som modtager af prisen som Bedste Erhvervsrejsebureau.
Her sagde han, at det kan være svært at forklare menigmand hvad et erhvervsrejsebureau er for en størrelse.
Thomas Friis Rasmussen blev også spurgt, om erhvervsrejsebureauer kan mærke begrebet fly-skam?
Ikke i Danmark, sagde han, men vores svenske kolleger mærker det med nedgang i salget af indenrigsrejser, hvor der skiftes fra fly til tog.
”Ved at dø af skræk”
Normalt indledes uddelingen af DTA med Bedste Biludlejer. Den kategori var i år rykket til starten af anden halvleg. ”Jeg er glad, men har også været ved at dø af skræk, da denne pris normalt kommer som den første,” sagde salgsdirektør Kasper Østervig, da han lige efter pausen tog imod DTA-prisen.
”Vi er oppe imod et stærk felt af konkurrenter,” sagde Kasper Østervig og tilføjede, at der bestemt er samme konkurrence indenfor biludlejning som mellem blandt andet flyselskaber, rejsebureauer og hoteller.
Lars Løkke Rasmussen har sin egen bagdør
Comwell blev i hotelkategorierne den store vinder med to ud af de fem priser. Salgsdirektør Michael Hansen måtte to gange på scenen for at tage imod priserne som Bedste Hotel på Sjælland, Fyn og Øerne, Comwell Borupgaard, samt Bedste Hotel i Jylland, Comwell Kellerspark.
Kellerspark ved Vejle var sidst i september samlingsstedet for partiet Venstres lettere dramatiske landsmøde, hvor tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte at forlade landsmødet af en bagdør for at undgå pressen.
”Lars Løkke har nærmest fået sin egen bagdør på Kellerspark – allerede nu, så kort tid efter, vil gæsterne på Kellerspark se den bagdør, Lars Løkke brugte for at komme væk,” fortalte Michael Hansen, da han tog imod prisen til hotel- og konferencecentret.
Sinatur: Vi er ingen stor spiller
Sinatur Hotel & Konference vandt årets DTA som Bedste Hotelkæde. Til at tage imod var direktør Claus Nielsen, der står i spidsen for Sinatur-hotellet i Frederiksdal udenfor København – samt Jan G. Larsen, direktør for kædens hotel i Nyborg.
”Sinatur er ingen stor spiller på det danske marked, det er vi klar over, men alle vores seks medlemmer af Sinatur Hotel & Konference arbejder hver dag for at gøre vores møder mere personlige. Og gæsterne ved, at når vi siger noget, så gør vi det,” lød det fra duoen.
Sinatur Hotel & Konference ejes af Danmarks Lærerforening – og ti procent af kædens omsætning kommer fra denne fagforening, blev det oplyst.
Glæde hos Portugal og Israel
Aftenens to sidste priser – bedste rejseland i og udenfor Europa – gik i år til henholdsvis Portugal og Israel.
Portugals ambassadør i Danmark, Rita Laranjinha, glæde sig over prisen – som Portugal i år vandt for tredje gang i træk.
Og Nira Fisher, direktør for Israel Government Tourist Office i Norden, sagde blandt andet:
”Det er fantastisk, at Israel vinder denne pris som den bedste destination uden for EU. At Israel modtager en pris som turistdestination er en fin kvittering på, at der er flere, som har fået øjnene op for Israel som en fantastisk feriedestination. Interessen for Israel hos de nordiske turister er større end nogensinde, og det er vi glade for.”
Relaterede artikler:
Her er vinderne af Danish Travel Awards 2019