Hawaiian Airlines vil fra april næste år flyve USA’s længste flyrute med Airbus A330-200. PR-foto: Hawaiian Airlines.

Indenrigsflyvning på 8.200 kilometer

Aloha from Hawaii. Til april næste år åbner Hawaiian Airlines en af verdens længste indenrigsruter – nonstop fra Honolulu til Boston, en flyvning på cirka 8.200 kilometer i op til 12 timer.

Hawaiian Airlines vil fra 4. april betjene den nye rute fem gange om ugen med en Airbus A330-200. Flyselskabet har i forvejen en direkte rute fra New York JFK til Hawaiis hovedstad, Honolulu – cirka 200 kilometer kortere end Honolulu-Boston.

Boston er valgt til den nye rute, fordi det er østaten i Stillehavets største USA-marked uden en direkte rute. I følge Hawaiis turistmyndigheder, Hawai’i Tourism Authority, rejser der i snit hver dag i begge retninger cirka 500 passagerer fra det nordøstlige USA, hvor Boston er største by, til og fra øerne i Hawaii-øgruppen.

Hawaiian Airlines, der til november fejrer i år sit 90 års jubilæum, vil betjene Honolulu-Boston med Airbus A330-200. Der er i alt 294 sæder, 18 fladsæder på First Class i 2-2-2 konfiguration, mellem 40 og 68 sæder på Extra Comfort, mens de resterende er på Economy.

Honolulu-Boston bliver med sine cirka 5.100 mil, omkring 8.200 kilometer, USA’s længste indenrigsforbindelse. Flyvetiden bliver lidt over ti timer fra Honolulu til Boston, mens returflyvningen står til tæt på 12 timer, oplyser Hawaiian.

USA’s længste indenrigsrute er i dag Hawaiians’ fra Honolulu til New York JFK – samme strækning flyves også af United Airlines fra Newark-lufthavnen ved New York. United har også, skriver avisen USA Today, en direkte rute fra Washington D.C. til Honolulu. Ligeledes fra USA’s østkystområde flyver Delta Air Lines fra sin hovedlufthavn, Atlanta, til Honolulu.

Mens Honolulu-Boston med 5.100 mil bliver USA’s længste indenrigsrute, regnes verdens længste indenrigsrute for at være mellem den franske ø Reunion vest for Madagaskar i det Indiske Ocean og Paris. Det er en strækning på lige over 5.800 mil.

Selv om de 8.200 kilometer fra Hawaii til Boston er en pæn distance, er det i småtingsafdelingen i forhold til verdens længste flyrute. Det er i dag Qatar Airways’ over 14.500 kilometer fra Qatar til Auckland i New Zealand. I næste måned overtages titlen af Singapore Airlines når selskabet begynder at flyve fra Singapore til New York, en distance på over 15.300 kilometer.

Underlige afgangstider fra Boston
Hawaiian Airlines kommer muligvis til at justere sine flytider på den kommende rute. Som planen er nu afgår flyet fra Honolulu klokken 13.45 om eftermiddagen lokal tid, dermed kan passagerer nå at komme ind til afgangen fra andre øer i øgruppen, og flyet lander næste dags morgen i Boston klokken 06.

Men flyet skal ifølge den foreløbige køreplan retur allerede klokken enten 8 eller 8.55 om morgenen fra Boston til Honolulu, hvor det står til at lande midt på eftermiddagen. Dermed er ruten ikke særlig brugbar for passagerer, der ikke kan være fremme i Boston så tidligt – de skal i givet fald i stedet overnatte ved Logan-lufthavnen i Boston, hvilket forlænger og fordyrer rejsen. Fra Københavns Lufthavn flyver SAS i dag fire gange om ugen til Boston, fra starten af maj næste år bliver ruten daglig.

Dreamliners til langruter
Hawaiian Airlines har omkring 250 daglige flyvninger, heraf 170 indenfor øgruppen. Resten er blandt andet fra Honolulu til flere lufthavne på USA’s fastland samt Australien, Kina, New Zealand, Japan og Sydkorea plus Amerikansk Samoa og Tahiti, oplyser flyselskabet.

Hawaiian Airlines har i dag 24 Airbus A330 til sine langruter; selskabet havde bestilt seks nye Airbus A330-800neo, men ombestemte sig tidligere i år og afgav i stedet ordre til Boeing på i første omgang ti Boeing 787-9 til levering fra 2021.

Hawaiian har udover Airbus A330-200, otte Boeing 767 samt foreløbig to nye Airbus A321neo og 20 ældre Boeing 717 (MD-95)

Relaterede artikler:

Aggressiv flypassager skal betale 612.000 kr.

Bøde for at kigge på mobiltelefonen

Air New Zealand får hidtil længste rute

Masser af bakterier i lufthavnes sikkerhedskontroller