Bøde for at kigge på mobiltelefonen

I Bodegraven i Holland har man lagt lys i fortovet for at imødegå problemet med, at folk har blikket rettet mod mobiltelefonen og ikke lysreguleringen. Foto: HIG Traffic Systems

TEKNOLOGI: Går rejsen til Honolulu, så løft blikket fra mobilen, når du som fodgænger krydser gaden. Hvis ikke, risikerer du at få en bøde.

Som københavner på cykel kender man dem. Cykelzoombierne, der er fordybet i en samtale, lige skal besvare en SMS eller har travlt med at finde ny musik på telefonen med blikket stift rettet mod skærmen i stedet for på cykelstien. De har desuden høretelefoner på og kan ikke høre, når man prøver at få kontakt – eller høre andre lyde, der også kan indikere, at der er fare på færde.

Her kunne man måske lade sig inspirere af Hawaiis største by Honolulu, der dog ikke primært har fokus på cyklister, men fodgængere, der går med næsen i telefonen og sender beskeder.

En ny lov trådte i går i kraft og giver mulighed for at udstede bøder fra 95 kr. til 625 kr. afhængig af, hvor ofte den pågældende synder er blevet grebet i forseelsen.

Trafiklys i fortovet
Forbuddet sker bl.a. på baggrund af en stigning i uheld, hvor fodgængere med en mobiltelefon i hånden har været involveret. Dem har der været 11.000 af i USA fra 2000 til 2011 ifølge et studie fra University of Maryland, der blev publiceret i 2015.

“Vi har desværre den tvivlsomme ære af at være en større by med flest fodgængere, især ældre, der bliver ramt i fodgængerovergange i forhold til næsten alle andre byer,” sagde borgmester Kirk Caldwell i sommer, da loven var blevet vedtaget.

Det er dog ikke kun i Honolulu, man forsøger at tage hånd om problemet. I London har man polstret nogle lygtepæle, så folk ikke kommer til skade, når de går ind i dem, og i Køln og Augsberg i Tyskland er der trafiklys i jorden ved skinner for at advare de gående.

Også i Sydney i Australien og i Bodegraven i Holland har man lagt lys i fortovet for at imødegå problemet.

Relaterede artikler

Ferie-svindler står til kæmpe bøde

Forbrugerstyrelsen siger OK til ’dummebøde’

United Airlines risikerer bøde