Flytrafikken er faldet dramatisk under coronakrisen. Arkivpressefoto: Lufthansa.

DRF: Ikke gratis afbestilling ved mellemlanding i orange land

Mellemlanding i lufthavn i et orange EU-land påvirker ikke passagerens rejse til den endelige destination så betydeligt, at man har krav på gebyrfri afbestilling, vurderer rejsebureauforeningen.

Myndighederne overreagerer, er budskabet fra Danmarks Rejsebureau Forening. Transit i lufthavne i EU-lande, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, skal være tilladt trods Udenrigsministeriets fraråden af ikke-nødvendige turistrejser også omfatter transit, lyder det fra DRF.

Det giver ikke ingen mening, at en rejsende kan afbestille blot fordi vedkommende skal mellemlande i en EU-lufthavn og fortsætte samme dag, skriver DRF i en pressemeddelelse og tilføjer, at DRF mener de danske myndigheder overreagerer ved ikke at give ”grønt lys” til mellemlandinger i orange lande.

Pakkerejseloven siger, at man som rejsende har ret til gebyrfri afbestilling, hvis en række omstændigheder er opfyldt. Men DRF vurderer ikke, at en mellemlanding i en lufthavn i et orange EU-land er en omstændighed, der påvirker passagerens rejse til den endelige destination så betydeligt, at gæsten har krav på afbestilling.

Ingen risiko når lufthavnen ikke forlades
Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, siger i pressemeddelelsen:
”Mellemlandinger udgør ingen større risiko for den rejsende, så længe man ikke skal ud af lufthavnen.

Alle lufthavne i Danmark er underlagt nøjagtigt samme EU-forordninger og direktiver som samtlige andre EU-lufthavne. Derfor er der de samme risici her som i enhver anden lufthavn i hele EU-området.

Med andre ord må den sundheds- og sikkerhedsmæssige indsats i alle EU-lufthavne være den samme, uanset hvor man er og uafhængig af det enkelte lands smittetal i øvrigt,” siger Lars Thykier.

Nej til gratis annullering
”På den baggrund mener vi ikke, at den rejsende som udgangspunkt er berettiget til afbestille en rejse gebyrfrit med henvisning til at transitlufthavnen er beliggende i et EU-land, der er ”orange”.

Det er en trist overreaktion fra myndighederne, når meldingen er, at transit omfattes af den orange fraråden. Vi kan også se på nogle af Pakkerejse-Ankenævnets tidligere udstedte retningslinjer under andre krisesituationer, at man i flere tilfælde har undtaget transit fra den gebyrfrie afbestillingsret,” siger Lars Thykier.

DRF understreger, at Pakkerejse-Ankenævnet endnu ikke har haft sager om denne problemstilling i relation til COVID-19.

Relaterede artikler:

Rejsebureauforeninger: Regering uden politisk vilje

Dansk rejsebureau sender gruppe til orange land

Mette Frederiksen: Begynder vi at rejse som før?