Dronning Margrethe indvier landets nye museum. (Foto: Vardemuseerne | PR)

Dronningen på FLUGT i Oksbøl

Oksbøllejren har huset 35.000 flygtninge, og i weekenden indviede dronning Margrethe et nyopført museum på området, der skal holde både deres og andres historier i live.

Vi lever i en tid, hvor der igen raserer krig i Europa, og hvor ukrainere må krydse grænsen til Polen i håb om, at der venter et bedre liv enten her eller i et andet land, og netop flygtninge og de problemstillinger, som de mødes med, er også omdrejningspunktet på museet FLUGT, der netop er blevet indviet.

Det nye museum er blevet opført ved Oksbøl på den jyske vestkyst, og det er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels’ tegnestue BIG, som i øvrigt også står bag museet Tirpitz i samme område.

Museet er opført som en nybygning til de oprindelige bygninger i Oksbøllejren, som dannede rammen om danmarkshistoriens største flygtningelejr i årene efter Anden Verdenskrig. De gamle bygninger er blevet bevaret og er blevet udvidet med en helt ny bygning, der er klædt i cortenstål.

Tager livtag med flygtninges problemer
Da Oksbøllejren var størst husede den 35.000 flygtninge, og den svarede i størrelse til Danmarks femtestørste by. De mange mennesker boede og levede deres liv på et område, der var omkring fire kvadratkilometer stort.

FLUGT oplyser, at der er blevet brugt 50 ton cortenstål til den nyopførte museumsbygning. Derudover er foyeren på museet blevet bygget af 110 spær af limtræ, der tilsammen danner en såkaldt svungen form.

Museet er dedikeret til flygtninge og de historier, som de bringer med sig, lyder det. Museumsfolkene har taget udgangspunkt i de seneste hundrede års flygtningestrømme til Danmark, og med det in mente har man søgt at formidle de universelle problemstillinger og følelser, der er en del af livet, når man er et menneske på flugt.

Dronningen hilser på Jörg Baden, der flygtede i 1945 til Danmark fra Tyskland. (Foto: Vardemuseerne | PR)

En hjertesag
FLUGT slår først dørene op for besøgende onsdag den 29. juni, men i den forgangne weekend blev museet officielt indviet af dronning Margrethe samt 300 inviterede gæster og pressefolk.

I tillæg til majestæten deltog Tysklands vicekansler Robert Habeck, den danske indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), arkitekt Bjarke Ingels samt Katja Keul, der er Tysklands minister for internationale kulturspørgsmål.

Bjarke Ingels betoner, at arbejdet med museet været betydningsfuldt for både ham og medarbejderne på tegnestuen.

”Museet FLUGT behandler et tema, der er en del af vores historie, og som netop nu er blevet højaktuelt igen med flygtningestrømmene fra krigen i Ukraine. Derfor har vi skabt en arkitektonisk ramme, der forbinder fortiden med nutiden – hvor de nye bygningskroppe er direkte formet af deres forbindelse til de historiske bygninger. Det har været en hjertesag for tegnestuen og for mig selv at være involveret i dette projekt, der skal formidle en af de største udfordringer, verden står overfor i dag.”

 

Relaterede artikler:

Planer om nyt dansk museum til 850 millioner kroner

Stort museum lukker midlertidigt

Kronprinsen indvier museet Tirpitz