Efter milliardtab får det norske rederi Hurtigruten ny ejerstruktur, der investerer 2,7 milliarder kroner i koncernen. Hurtigruten har en gæld på over 16 milliarder danske kroner.
Hurtigruten, der med 10 skibe under norsk flag sejler langs den norske kyst og besøger over 30 større og mindre bysamfund mellem nordnorske Kirkenes og Bergen (en samlet rejse på 11 dage), har fået en ny fordeling af sin ejerkreds. Den består primært af nuværende investorer. Det nye ejerskab er i selskabet Hurtigruten Newco Group, skriver det norske medie NRK.
De har blandt andet lagt 110 millioner euro i ny, langsigtet finansiering, men garanteret for op til 2,7 milliarder danske kroner.
Det nye opsæt giver et solidt grundlæg for fremtidig vækst og fortsat udvikling af Hurtigruten, skriver rederiet i en pressemeddelelse. Hurtigruten konkurrerer med et andet norsk rederi, Havila Kystruten, der også trafikerer samme strækning langs den norske kyst.
Opkøbet i Hurtigruten markerer samtidig færdiggørelsen af arbejdet med at etablere Hurtigruten (langs den norske kyst) og HX (Hurtigruten Expeditions), der sejler ekspeditionskrydstogtskibe, som to helt separate selskaber, oplyses det. Mens Hurtigruten er baseret i Norge, er HX registreret i London.
Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten, siger i pressemeddelelsen om den nye ejerkreds: ”Dette er en vigtig milepæl for Hurtigruten. Denne løsning betyder, at vi kan fortsætte arbejdet med at realisere vores langsigtede mål, få en mere bæredygtig vækst og skabe endnu bedre kundeoplevelser.”
Fortsætter som før
Under det nye ejerskab, som består af eksisterende investorer som Arini Capital Management, Albacore Capital og Barings, skal Hurtigruten fortsætte som før, med hovedfokus på at drive kystruten. Den sejler med gods, lokale passagerer mellem de trafikerede bysamfund samt krydstogtturister. Hurtigruten har næsten 2.000 medarbejdere.
Ifølge pressemeddelelsen har Hurtigruten solid efterspørgsel på sine produkter – de er, oplyses det, et år frem i tiden 25 procent over det nuværende bookingniveau.
Den nye ejerkreds og de flere penge vil betyde en væsentlig reduktion af Hurtigrutens milliardgæld, står der i pressemeddelelsen. Rederiet har ligeledes fået udskudt tilbagebetalingsfrister på en række lån til 2030.
Hurtigruten har haft enorme underskud siden pandemien. Koncernen har en samlet gæld på over 26 milliarder norske kroner, skriver NRK.
Petter Stordalen er medejer
Største ejer af Hurtigruten Group har været kapitalfonden TDR Capital fra London siden 2015. Indtil februar i år var Hurtigruten Group ejet af holdingselskabet Topico, som igen var 80 procent ejet TDR Capital.
Herudover har blandt andet Petter Stordalen (kendt fra hotelkæden Strawberry og som medejer af Nordic Leisure Travel Group med blandt andet Spies) mindre aktieposter i Hurtigruten, skriver NRK.
Relaterede artikler:
Hurtigrutens koncernchef stopper