Stadig flere lande kommer længere med færdigvaccineringer, hvilket igen åbner for mulighed for ferierejser til udlandet. Arkivpressefoto fra British Airways.

Eksperter anbefaler genåbning af grænser

Færdigvaccinerede skal kunne rejse på ferie til udlandet og Danmark skal åbne for vaccinerede udenlandske turister, mener eksperter. Rejsebureauforening havde søndag håbet på dato for genåbning.

Risikoen for, at færdigvaccinerede danskere bringer coronasmitte med hjem fra ferie i udlandet, er så lille, at det giver mening at lempe rejsevejledningerne.

Det mener i hvert fald to eksperter, som overfor DR.dk påpeger, at vaccinerne beskytter rigtig godt mod alvorlige sygdomsforløb, og at der er minimal risiko for, at rejsende tager smitte med hjem til Danmark efter ferie i udlandet.

”Når man er vaccineret, har man en meget, meget lav risiko for at blive smittet, hvis man rejser ud. Jeg synes, det giver mening, at man tager konsekvensen af det og indretter rejserestriktionerne efter det,” siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital til DR.dk

Siden januar har Udenrigsministeriet frarådet alle rejser til udlandet. Men regeringen bør nu finde den sunde fornuft frem og lempe anbefalingerne, siger professor emeritus i epidemiologi Thorkild I. A. Sørensen fra Københavns Universitet i samme artikel.

Basis for at revurdere begrænsninger for færdigvaccinerede
”Præmisserne er til stede for, at man får lov til at rejse, hvis man er færdigvaccineret, fordi smitterisikoen er så lav, både i forhold til at den færdigvaccinerede selv kan blive smittet og for at hjemtage nye varianter af virus,” siger Thorkild Sørensen til DR.dk og tilføjer: ”Så der er basis for, at man revurderer begrænsningerne i rejseaktiviteten for dem, der er færdigvaccinerede.”

De nuværende danske rejsevejledninger fraråder alle rejser til udlandet, foreløbig til den 20. april

Samtidig mener de to eksperter, at tiden er kommet til at åbne grænserne for udenlandske turister, der ønsker at holde ferie i Danmark.

”Hvis de har fået en godkendt vaccine, og man kan være sikker på dokumentationen for det, så vil der være en meget, meget lav risiko for, at de vaccinerede turister bringer covid-19 med sig til Danmark,” siger Christian Wejse.

God dialog med Folketinget om at åbne for rejser
Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke ændre rejsevejledningerne lige med det samme. Han siger til DR.dk:

”Jeg forstår godt, at vi alle sammen ønsker at kunne rejse igen og se ind i en sommer, hvor vi kan begynde at planlægge ferien. Og vi har faktisk en god dialog med Folketingets partier om, hvordan vi på en sundhedsmæssig forsvarlig måde gradvis kan begynde at åbne op for rejser igen,” siger Jeppe Kofod og svarer på spørgsmålet, om regeringen lemper rejsevejledningen for de vaccinerede:

”Det er noget, vi er i dialog med partierne om. Og det er klart, at det ser lovende ud i forhold til færdigvaccinerede – at de kan begynde at rejse igen. Men hvornår og hvordan det skal ske, vil jeg af respekt for partierne have en dialog med dem om,” siger Jeppe Kofod om de politiske forhandlinger, der fortsætter i den kommende uge.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at regeringen bør lytte til eksperterne og ændre rejsevejledningerne, siger han til DR.dk

Rejsebureauforening havde bedt om svar søndag
Lars Thykier, administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, skrev forleden i Aktuel Kommentar på STANDBY.DK, at det er på tide at rejsebranchen og resten af oplevelsesøkonomien får en dato for genåbningen af ”vores” brancher. Ønsket kom i forbindelse med at regeringen fremlagde sin genåbningsplan. Her blev grænseåbninger slet ikke omtalt.

”De fire steder i regeringens genåbningsplan, der nævnte noget der vedrørte rejser ind og ud af Danmark, omtalte ikke en genåbningsdato, endsige en indikation på, hvornår en grænseåbning kunne forventes,” skrev Lars Thykier og fortsatte:

”De danske grænser er derfor forblevet lukkede, og der er pt. ingen indikationer på, hvornår en genåbning kan finde sted. Det er simpelthen ikke acceptabelt!”

Lars Thykier efterlyste en grænseåbningsdato, for eksempel 1. maj. ”Er det et helt urimeligt krav at stille? At få en dato med nogle simple indrejseregler tilknyttet? Jeg tillader mig at forvente at en dato for åbningen af de danske grænser for ind- og udrejse meldes ud i denne uge, det vil sige senest på søndag, den 11. april,” skrev Lars Thykier.

Han oplyste søndag eftermiddag til STANDBY.DK, at der ”selvfølgelig ikke” kom nogen genåbningsdato i denne weekend.

Relaterede artikler:

Rejsebrancheforeninger har udspil til grænseåbning

Mangel på udlejningsbiler kan give højere priser

Danske rejserestriktioner forlænget til 20. april