Også skulpturen med kvinderne i Københavns Lufthavn har under coronakrisen måtte kigge langt efter amerikanske turister. Nu kan de færdigvaccinerede så småt være på vej tilbage. Arkivpressefoto: Københavns Lufthavn.

EU overvejer færdigvaccinerede USA-turister

På et endnu ikke fastsat tidspunkt kan EU til sommer genåbne for færdigvaccinerede turister fra USA, siger EU-kommissionens formand. USA har snart færdigvaccineret hver tredje voksne indbygger.

USA er langt fremme med vaccinationer mod coronavirus, i snit vaccineres op mod tre millioner amerikanere om dagen. Og i et interview i weekenden med New York Times sagde Ursula von der Leyen, EU-kommissionens formand, at færdigvaccinerede amerikanske turister til sommer kunne blive tilladt indrejse i EU-landene.

I dag har EU på papiret kun åbnet for indrejse fra en lille række tredjelande som blandt andet Australien, New Zealand, Sydkorea og Thailand.

Disse lande er dog på nuværende tidspunkt orange i de danske rejseledninger, da landene i øjeblikket har karantænekrav mod eksempelvis danske turister. Men Udenrigsministeriet ændrede sidste uge sine rejsevejledninger for hovedparten af verdens lande, så UM i stedet for at fraråde alle rejser, fraråder alle ikke-nødvendige rejser.

Alle EU-lande vil acceptere færdigvaccinerede
“Så vidt jeg kan se, så bruger amerikanerne de samme vacciner som Det Europæiske Lægemiddelagentur (European Medicines Agency) har godkendt,” sagde Ursula von der Leyen i interviewet med New York Times med reference til vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og Johnson & Johnson. Alle tre vacciner er godkendt af E.M.A.

“Dette vil muliggøre fri bevægelighed og rejser til EU-landene, da alle 27 EU-landene uden forbehold vil acceptere rejsende, der er færdigvaccinerede med vacciner godkendt af E.M.A.,” sagde EU-formanden.

Ursula von der Leyen henviste også i interviewet til USA’s hurtige vaccinationstempo og hastighed med at nå op på flokimmunitet med mindst 70 procent af den voksne befolkning. Det forventes nået i midten af juni, som det ser ud nu.

Ursula von der Leyen understregede, at genåbning for rejser fra USA til EU også vil afhænge af udviklingen af coronavirussen, ”men situationen forbedrer sig løbende i USA, det samme er tilfældet i EU-landene,” sagde hun. Der er endnu ingen meldinger om, hvornår USA vil åbne sine grænser for eksempelvis færdigvaccinerede EU-statsborgere.

Amerikanske turister var i 2019, året før coronavirussen, fjerdestørste udenlandske leverandør af hotelovernatninger i Danmark. Der var 917.300 fra Sverige, 869.200 fra Norge, 766.400 fra Tyskland, 744.000 fra USA, mens Storbritannien leverede 731.500 hotelovernatninger i Danmark i 2019.

Relaterede artikler:

Karantæne er største stopklods for danske turister

New York pumper millioner i global turistkampagne

Danske grænser genåbnes i fire trin