Mange steder i dansk turisme mangler der arbejdskraft – arkivfoto fra rekrutteringsdag hos Legoland i Billund.

Få turismeuddannede finder job i turismebranchen

En videregående turismeuddannelse er ikke nødvendigvis den bedste vej ind i turismen. Blot hver femte af de turismeuddannede finder job i turismen. ”Et trist paradoks,” siger Dansk Erhverv.

”Det er et trist paradoks. For mens kandidater med videregående uddannelser inden for turismen har svært ved at få fodfæste i erhvervet, så efterlyser landets turismevirksomheder faglært arbejdskraft i form af blandt andet kokke, tjenere og receptionister,” siger Mette Feifer, markedsdirektør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, og tilføjer:
”De videregående turismeuddannelser skal simpelthen skrues sammen på en anden måde, så de højere grad matcher erhvervslivets behov.”

I sin nye analyse ”Turismeuddannelser er ude af trit med efterspørgslen,” noterer Dansk Erhverv at kun hver femte af de turismeuddannede finder job i turismen.

”Desuden er otte procent ledige, og det er mange i en tid, hvor ledigheden samlet set er under fire procent. Vi ser også, at godt seks procent arbejder som ufaglærte. Det er med andre ord tydeligt, at der skal ske noget i forhold til turismeuddannelserne. For når vi har uddannelser målrettet et bestemt område, så er det jo også meningen, at de færdiguddannede har kompetencer, som dette område kan bruge til noget,” siger Mette Feifer.

Dansk Erhverv vil nu gå i dialog med uddannelsesinstitutionerne for at forsøge sikre et bedre match mellem uddannelserne og erhvervet.

Rammer inden for skiven
Om sin nye Perspektiv-undersøgelse skriver Dansk Erhverv blandt andet, at brancher som turismen begynder at mangle medarbejdere. Dansk Erhverv ser i sin undersøgelse på ”om de videregående turisme-uddannelser rammer inden for skiven for, hvad turismevirksomheder søger.”

Ifølge Dansk Erhverv meldte gennemsnitlig 15-16 procent af virksomhederne inden for turisme sidste år om mangel på arbejdskraft. ”Det er isoleret set ikke et faretruende niveau endnu, men udviklingen de seneste år gør at man skal begynde at holde øje med potentielle flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet inden for turisme,” noterer erhvervsorganisationen.

Ifølge Dansk Erhverv dokumenterer analysen ”Turismeuddannelser er ude af trit med efterspørgslen,” at de turismeuddannede ofte arbejder under niveau, at de ofte er ledige samt og at de har svært ved at finde beskæftigelse i turismen.

Ifølge analysen, baseret på tal fra 2016, er otte procent af de turismeuddannede arbejdsløse, 6,3 procent arbejder som ufaglærte og fire ud af fem arbejder ikke direkte i turismebranchen.

Relaterede artikler:

Rejsebranchen skal bruge flere ansatte

Dansk Erhverv skifter turismechef

Hård kritik af Københavns Kommune

x

Læs Også

Stor turistattraktion undgår strejke

Der er nu overenskomst for alle medarbejdergrupper i Canal Tours, der årligt sejler og kører med cirka 1 million turister i København.

Nye forhandlinger om Canal Tours

På møde onsdag mellem Dansk Arbejdsgiverforening, LO og Strömma, der har kanalbåde og sightseeingbusser i København, blev parterne ikke enige. Forhandlingerne fortsætter torsdag.

Klar til konflikt mod stor turistattraktion

Fagforbundet HK sendte tirsdag 2. konfliktvarsel mod Strömma, der årligt i København sejler og kører omkring en million turister via Canal Tours og sightseeingbusser. Flere fagforbund klar til sympatikonflikter.

Stigende milliardomsætning på danske restauranter

Det går generelt godt for den danske restaurantbranche. Danske og de udenlandske gæster bruger flere penge end nogensinde på alt fra gourmetrestauranter til burgerbarer og cafeer, viser ny undersøgelse.

Unge kinesiske turister har fokus på Danmark

Danmark topper ikke Top-10 lister over lande navnlig kinesere fra millennium-generationen absolut vil besøge, men Danmark rykker op på listerne, viser ny undersøgelse fra Hotels.com

Konfliktvarsel udskudt mod kanalbåde

Efter forhandlinger mellem blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening og LO er mulig konflikt mod Canal Tours i København trukket midlertidigt tilbage. Parterne forhandler videre på mandag. HK-overenskomst vil øge lønudgifter op mod 18 procent, oplyser HK.