Mange organisationer af blandt andet store sports events i København har protesteret mod kommunens beslutning om at nedprioritere Wonderful Copenhagen. Foto: Wonderful Copenhagen.

Hård kritik af Københavns Kommune

”Helt til grin” og ”kritisabel beslutning,” siger Dansk Erhverv; mens Wonderful Copenhagen kalder Københavns Kommunes beslutning en ”de facto nedlæggelse af WoCo’s event-indsats.”

Et flertal af de 11 medlemmer i Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune vil fra næste år gøre det til en kommunal opgave at tiltrække store kultur- og sportsbegivenheder til hovedstaden. Imod stemte Venstre og Liberal Alliance.

Opgaven med blandt andet at tiltrække mega-events til København ligger i dag hos Wonderful Copenhagen. Ændringen i kommunen sker som del af et såkaldt effektiviseringsforslag, hvor kommunen ved at overtage opgaven anslår, at den kan spare de 2,4 millioner kroner årligt som den i dag giver som tilskud til WoCo på dette område.

I spidsen for kultur- og fritidsudvalget står kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld fra Alternativet, der ikke har ønsket at udtale sig til TV 2 Lorry. Ifølge kommunen sker ændringen blandt andet for at spare penge og sikre en bedre koordination i tiltrækningen af mega events. Københavns Kommune vil i stedet oprette et Eventråd, hvor kommunen sammen med Region Hovedstaden, Sport Event Danmark og Wonderful Copenhagen skal samarbejde.

I en kommentar til den kommunale beslutning siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv, til STANDBY.dk:

”Vi er meget skeptiske – private investorer vil næppe være med til at medfinansiere tiltrækning af for eksempel mega events til København uden at få indflydelse. Beslutningen er helt til grin. Vi er stærke modstandere af at kommunalisere et område som dette; vi tror ikke kommunen har forudsætninger eller agiliteten for at klare denne opgave.”
Dansk Erhverv mener, at Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg har truffet to kritisable beslutninger. Dels har udvalget besluttet at opgaven med at udvikle og byde på events til København fremover skal ligge i kommunen og ikke i Wonderful Copenhagen. Dels halveres event-budgettet til 2,4 millioner kroner.

“Det er uforståeligt, at Københavns Kommune vælger at hjemtage opgaven med at tiltrække events, når der er en velfungerende privat aktør i form af Wonderful Copenhagen, der er organiseret som en erhvervsdrivende fond, med betydelig indflydelse fra virksomheder i turismen,” siger Lars Ramme Nielsen.

Halsløs gerning
Ifølge Dansk Erhverv bør arbejdet med at fastholde og udvikle Københavns position på eventområdet fortsat ligge i Wonderful Copenhagen.

”Arbejdet med at sikre nye, internationale events til hovedstaden er et stort og langsigtet arbejde, der forudsætter kommercielle kompetencer og netværk hos internationale beslutningstagere. Derfor virker det som halsløs gerning at hjemtage opgaven. Det er særligt problematisk at beskære og kommunalisere indsatsen i en tid, hvor der over 8.000 nye hotelværelser på vej,” siger Lars Ramme Nielsen og tilføjer:

”Wonderful Copenhagen har gennem mange år opbygget en stor ekspertise, viden og netværk og er i international sammenligning blandt de bedste til at engagere private aktører og bidrage til strategisk udvikling.”

”Hovsa-beslutning”
Ledere af en række af hovedstadens events har sendt et fælles brev til Kultur- og Fritidsudvalget, hvor de giver udtryk for deres bekymring og frustration over beslutningen.

I brevet til Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer adresserer eventlederne både den økonomiske nedprioritering af indsatsen og den øget usikkerhed om arbejdet med events i København fremover i lyset af beslutningen om at hjemtage opgaven, oplyser WoCo.

I brevet står blandt andet: ”For Københavns vedkommende har Wonderful Copenhagen gennem mange år opbygget en stor ekspertise, viden og netværk og er i international sammenligning blandt de bedste til at engagere private aktører og bidrage til strategisk udvikling.”

Og Kit Lykketoft, kongreschef i Wonderful Copenhagen, siger: ”I Wonderful Copenhagen er vi meget bekymrede over Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning, som, hvis beslutningen realiseres, de facto er en nedlæggelse af Wonderful Copenhagens event-indsats. Vi har både en mangeårig viden og erfaring samt det velfungerende apparat, der skal til. Eventopgaven løses af Wonderful Copenhagen i synergi i forhold til den øvrige indsats for at markedsføre byen internationalt i tæt samarbejde med byens partnere i Meetingplace-netværket.

Det ligner en hovsa-beslutning – særligt i lyset af, hvad det er for en opgave, kommunen nu påtager sig. I forbindelse med bud på internationale events, spiller lobbyvirksomhed en stor rolle. Derfor deler vi eventledernes bekymring for, hvad det her vil betyde for København som event-by fremover, med alt hvad der følger med af turismemæssig omsætning og international eksponering af København.”

Brandærgerligt
I en kommentar siger koncernchef Allan L. Agerholm fra BC Hospitality Group, en af de største aktører i Københavns turisme med blandt andet Bella Center og de tre store københavnske hoteller, AC Bella Sky, Crown Plaza og Copenhagen Marriott, til STANDBY.dk

”Det er brandærgerligt at fjerne en investering som gennem årene har vist sig at give et meget fornuftigt pay back. Med beslutningen risikerer Københavns Kommune at fjerne fremtidig omsætning. Det virker ikke særlig fornuftigt, men spørgsmålet er måske også, om Wonderful Copenhagen og turismebranchen har været dygtig nok til at vise Kultur- og Fritidsudvalget, hvad vi alle sammen får ud af de investerede penge.”

Relaterede artikler:

Ny ros til Wonderful Copenhagen

Mangler 150 millioner offentlige turismekroner

Air India roser Wonderful Copenhagen