De fortsat lukkede grænser til Danmark betyder, at blandt andet de tyske sommerhusgæster ikke booker feriebolig i Danmark. Pressefoto: Novasol.

Få udenlandske turister giver billigere ferieboliger

Novasol, der udlejer 10.000 ferieboliger i Danmark, dumper frem til sidst i juni udlejningsprisen 33 procent. De udenlandske gæster må ikke komme til Danmark, hvilket giver tomme ferieboliger.

Danskerne lejer sommerhuse i Danmark i højsæsonen, men da de udenlandske gæster er udelukket fra Danmark på grund af lukkede grænser, står mange feriehuse tomme uden for skoleferierne.

For blandt andet at hjælpe samfundsøkonomien i de kystområder der er stærkt afhængige af udenlandske turister, og de feriehusejere som lejer ud via Novasol, nedsætter feriehusudlejeren priserne 33 procent i april, maj og størstedelen af juni. Det oplyser Novasol i en pressemeddelelse.

April, maj og juni er under normale rejseår måneder, hvor udenlandske gæster, især mange tyske, fylder op i feriehusene langs navnlig den jyske vestkyst.

I år har de tyske gæster ikke kunnet komme over grænsen, og selv med denne uges udkast til genåbningsplan, bliver det svært for tyske gæster at booke og gennemføre ture til Danmark, da det er uforudsigeligt at basere sin booking på incidenstal i sin delstat, skriver Novasol.

Så længe tyskerne er usikre på, om de må rejse over grænsen, går det ud over de danske feriehusejere og de lokalområder, husene ligger i. Hvis der ikke er nogen gæster, er der heller ingen omsætning hos lokale købmænd, butikker og seværdigheder eller andre forretningsdrivende.

Mister fire millioner overnatninger
Feriehusudlejernes Brancheforening, som blandt andet Novasol er medlem af, vurderer, at Danmark mister over fire millioner udenlandske overnatninger i april, maj og juni, hvis man ikke åbner for muligheden for at rejse ind i Danmark med et feriehus-lejebevis som anerkendelsesværdigt formål. Naturligvis i kombination med en negativt test, men uden krav om karantæne for udenlandske gæster.

Danskerne har været rigtig glade for at booke feriehuse til vinterferien og påskeferien, men der er ikke danskere nok til at opveje tabet af udenlandske turister.

”De danske gæster er et stort lyspunkt, og vi glæder os over alle danske bookinger, vi har fået i vinterferie og påskeferie. Men vi kan se, at vores husejere og lokalområderne lider under de manglende udenlandske gæster her i foråret,” siger Per Brogaard, kommerciel direktør i Novasol, og fortsætter:

”For at hjælpe husejerne og aktivere markedet sætter vi priserne ned med 33 procent. Vores forhåbning er, at mange danskere vil se muligheden for at booke et feriehusophold i denne periode. Husejerne bidrager selv med en del af prisreduktionen, og vi skærer vores fortjeneste ned for at gøre priserne attraktive i en periode, hvor husene ellers risikerer at stå tomme og slet ikke gavne samfundsøkonomien.”

Hele branchen mangler tyske gæster
Det er ikke kun Novasol, der mangler de tyske gæster, det gør hele feriehusbranchen, og uklarheden omkring grænseåbningen gør situationen både uforudsigelig og uholdbar for den vigtige indtægtskilde, feriebranchen er i frem for alt Kystdanmark, lyder det fra Novasol.

”Feriehusbranchen bidrager i meget høj grad til Danmarks økonomi med beskæftigelse og lokal omsætning i butikker og spisesteder. Vi har brug for en klar udmelding omkring grænsereglerne for de tyske feriehusgæster,” siger Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, og tilføjer:

”Vi ønsker, at ophold i et lejet sommerhus bliver et anerkendelsesværdigt formål, så der ikke er krav om karantæne. Ophold i feriehuse er en tryg og sikker ferieform.”

Selve Novasol er ifølge egne oplysninger en af Europas ledende virksomheder inden for ferieboligudlejning. Novasol har omkring 50.000 ferieboliger i 22 europæiske lande, heraf næsten 10.000 i Danmark.

Relaterede artikler:

SOS til statsministeren om åbning for tyske turister

Danske millionærer bag nyt feriehusprojekt

Udenlandske turister tøver med at booke dansk ferie