Færre krydstogter i Europa i 2013

Richard Fain.

Kapaciteten er sat ned med ti procent på grund af den økonomiske tilbagegang, mens amerikanerne ser ud til at rejse som sædvanligt.

Der var gode prognoser for næste år, da Royal Caribbeans topledelse berettede om et overraskende godt resultat for tredje kvartal, som peger i retning af et plus større end året før, når året er omme.

Verdens næststørste krydstogtrederi, Royal Caribbean, holdt forleden pressemøde efter tredje kvartal.  ”Vi bløder fortsat alle lidt efter Costa Concordias forlis, men det ser klart bedre ud i 2013,” sagde formanden for rederiet, Richard Fain.

”Vi har mange gode ting at fortælle om i dag. Især om de gode bookingtal for næste år. Vi kan se, at det samlede udbud af cruise i Europa falder med en halv snes procent. Til gengæld er den nordamerikanske andel stabil med ca. 25 procent til cruise i Middelhavet. Imidlertid er europæernes købekraft faldet, hvilket giver udslag i negativ retning,” uddybede han.

Også København mærker, at RCCL trækker krydstogtskibe andre steder hen. Brillance of The Seas, som i år havde base i København flere uger, skal til Southampton. Det britiske marked er det bedste, hvor rederiet får de højeste priser. To af de største skibe er sendt til Fjerne Østen.

Som takeoff.dk kunne berette for flere uger siden, skrev finsk presse om en tredje megaskib i ”næsten”-ordre til værftet i Åbo. Topchefen i Royal Caribbean bekræftede, at der kan være nyt megaskib på vej, men slet ikke noget om, hvor et sådant skib skal bygges. Der kan imidlertid næppe være tvivl om, at det igen bliver Finland. Men ordren er bl. a. afhængig af den finske regerings beslutning om de nødvendige eksportkreditter.