Tyrkiet er et af de lande som optræder på liste fra Sveriges største fagforening over populære rejselande med de dårligste vilkår for arbejdstagere og fagforeninger. Arkivfoto.

Fagforening fraråder ferierejser til 11 lande

Sveriges største fagforening, Unionen, udpeger Dubai, Egypten, Grækenland, Kina, Thailand og Tyrkiet som nogle af verdens værste lande når det gælder anstændige arbejdsforhold.

Unionen er ifølge sin hjemmeside Sveriges største fagforening med 660.000 medlemmer. Sammen med netværket Schyst, der arbejder for bæredygtige rejser, har fagforeningen nu sat navn på 11 lande som den indirekte opfordrer sine medlemmer ikke at bruge som rejseland på grund af dårlige forhold for lønmodtagere og fagforeninger.

”Drømmedestinationen kan være et mareridt for arbejdstagerne. Flere af de lande, vi svenskere helst rejser til, er verdens værste lande at arbejde i, viser en gennemgang fra netværket Schystresande.se,” hedder det blandt andet i pressemeddelelsen fra Unionen.

Videre står der: ”Snart begynder juli – den måned hvor svenskerne rejser mest. I flere tilfælde går solrejsen til lande hvor det ser mørkt ud for arbejdstagerne menneskelige rettigheder. Schyst har kigget på 35 af svenskernes primære rejsemål og fandt at 11 af disse er blandt verdens værste når det gælder rettigheder for arbejdstagere og forhold for fagforeninger.”

Det værste kategori er ”ingen garanti for arbejdernes rettigheder.” Her opremses 11 lande, hvor af nogle utvivlsomt er blandt de mest besøgte af svenske ferierejsende – mens enkelte næppe er det, for eksempel sydamerikanske Colombia.

Men de 11 lande, som Unionen dermed indirekte opfordrer til at undgå ferierejser til, er: Grækenland, Tyrkiet, Thailand, Kina, Hong Kong, Indonesien, Forenede Arabiske Emirater (med Dubai som det mest kendte), Egypten, Filippinerne og Colombia.

”I disse lande kan mennesker ikke regne med internationalt anerkendte rettigheder som ytringsfrihed, retten til at demonstrere, strejke eller organisere sig i en fagforening. Ansatte som vil forbedre arbejdsvilkårene på deres arbejdsplads risikerer fyring, at blive udsat for vold eller blive fængslet,” står der i pressemeddelelsen.

Ifølge Unionen er Tyrkiet et af de værste lande på listen: ”Arbejdstagere som har forsøgt at organisere sig eller demonstreret mod livsfarlige arbejdspladser er blevet angrebet af politiet,” hedder det fra Unionen som om Egypten skriver: ”I Egypten har staten opløst alle uafhængige fagforeninger.”

Vigtigt at turister gør noget
Projektleder Helena Myrman fra netværket Schyst siger i pressemeddelelsen:

”På destinationer, hvor staten ikke respekterer ansættes menneskerettigheder, er det ekstra vigtigt at rejsearrangørerne gør det. De har store økonomiske muskler og dermed store muligheder for at stille krav,” siger Helena Myrman.

Relaterede artikler:

Bortvisning koster Københavns Lufthavn 400.000 kroner

Stor turistattraktion undgår strejke

Ny EU-dom øger flypassagerers ret ved strejker