Stor turistattraktion undgår strejke

Der er nu overenskomst for alle medarbejdergrupper i Canal Tours, der årligt sejler og kører med cirka 1 million turister i København.

Fagforeningerne har i dag indgået overenskomst med firmaet Strömma Danmark, der står bag københavnske Canal Tours og hop on-hop off-sightseeingbusser. Overenskomsten gælder navnlig Strömmas cirka 75 guider på de 17 kanalbåde og 20 turistbusser. Hermed har parterne undgået en ellers varslet arbejdskonflikt. I alt har Strömma op til 300 medarbejdere i højsæsonen.

Aftalen er indgået med fagforeningen Serviceforbundet, der i forvejen organiserer bådførerne hos Canal Tours. Fagforbundet HK havde ellers ønsket, at guiderne skulle organiseres i HK Privat – det var Strömma imod, da de ikke ser deres guider som funktionærer.

I en fælles pressemeddelelse siger den administrerende direktør for Strömma i Danmark, Mads Vestergaard Olesen: ”Vi er meget glade for resultatet. Vi har haft en række konstruktive forhandlinger som resulterede i en overenskomstdækning af vores guider i tilknytning til de i forvejen overenskomstdækkede bådførere. Med denne overenskomst går vi foran i branchen og dækker guider ved en overenskomst på samme vis som med alle øvrige medarbejdergrupper i virksomheden.”

Indholdet af den netop indgåede overenskomst er i hovedtræk, at grundlønnen og overtidssatser hæves samtidig med, at medarbejdere nu får pension. Dertil kommer, at medarbejderne opnår yderligere fem feriefridage og øvrige overenskomstvilkår, som er kendte fra det øvrige private arbejdsmarked, oplyses det.

HK får også nye medlemmer
Samtidig er Canal Tours og Strömma Danmark sammen med HK Privat blevet enige om, at virksomhedernes administrative medarbejdere og sælgere omfattes af Funktionæroverenskomsten mellem HK Privat/HK Handel og arbejdsgiverforeningen Dansk Industri, hvor Strömma er medlem.

Fra HK siger formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen: ”Vi er på vegne af medlemmerne meget glade for, at der er indgået overenskomst så de får ordnede forhold på lige fod med alle andre på arbejdsmarkedet.”

Konflikten mellem Strömma og HK begyndte, da fagforbundet ønskede at HK skulle organisere guiderne i Canal Tours og sightseeingbusserne. Det afviste Strömma i første omgang, bakket op af Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening. For at få gennemført en overenskomst for guiderne hos Strömma afsendte HK konfliktvarsler mod Strömma og fik også tilkendegivelser om sympatikonflikter fra Dansk Metal, Serviceforbundet og 3F. Den første del af konflikten kunne være begyndt torsdag i denne uge, hvorefter sympatikonflikten kunne være trådt i kraft ugen efter.

Men efter forhandlinger mellem HK og LO samt Strömma, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening har partnerne nu fundet hinanden, så konflikterne er undgået.

Canal Tours og sightseeingbusserne har årligt cirka en million passagerer, hvoraf de 80 procent er udenlandske turister.

Relaterede artikler:

Nye forhandlinger om Canal Tours

Klar til konflikt mod stor turistattraktion

Konfliktvarsel udskudt mod kanalbåde

Dansk Industri øger fokus på turisme