Der blev for ti år siden fundet 300.000 euro i store pengesedler på et Finnair-fly; ejeren meldte sig aldrig til finsk politi. Her arkivfoto fra Billund Lufthavn, som det finske Oneworld-medlem også betjener.

Fandt mystiske millioner glemt på fly

Hele ti år efter der blev fundet cirka tre millioner kroner skjult på et Finnair-fly har en finsk domstol nu bestemt, at pengene skal tilfalde den finske stat.

En appeldomstol i Helsinki fastholdt mandag kendelsen fra en byret i den finske hovedstad om, at de cirka 400.000 euro, der tilbage i 2009 blev fundet på et Finnair-fly skal i den finske statskasse.

Også et hittegodsfirma i Helsinkis lufthavn havde gjort krav på, at de skulle have de mange penge, der svarer til cirka tre millioner danske kroner. Det skriver den finske modsvarighed til Danmarks Radio, YLE.

Den usædvanlige sag tog sin begyndelse i Madrid i oktober 2009, da en kvindelig kinesisk statsborger blev taget af et Finnair-fly af formentlig spansk politi inden flyet skulle fra den spanske til den finske hovedstad. Kvinden blev pillet af flyet efter der var blevet fundet en stor pengesum i kontanter i hendes indcheckede bagage.

Da flyet landede i Helsinki blev der i kabinen i området, hvor kvinden havde siddet, fundet de cirka 400.000 euro gemt i store pengesedler gemt i paprør til chips og chokoladeæsker. Pengene, der var i 50 og 100 euro-sedler, blev afleveret til politiet i Helsinki lufthavn, der mistænkte, at pengene havde noget at gøre med for eksempel hvidvask af penge.

Finsk kriminalpoliti undersøgte sagen frem til 2013 – politiet kontaktede blandt andet den kinesiske passager, der var blevet taget af Finnair-flyet i Madrid. Politiet meddelte hende, at hvis hun ikke kunne godtgøre, at pengene var hendes, ville de blive overdraget til den finske statskasse. Ifølge finsk politi gjorde kvinden ikke krav på pengene.

Hittegodsfirma ville have pengene
Da kvinden ikke gjorde krav gældende på pengene, reagerede hittegodsfirmaet Lost and Found International Finland, der blandt andet håndterer hittegods for en række flyselskaber i Helsinki Lufthavn, herunder Finnair.

Hittegodsfirmaet mente, at de mange penge skulle være overdraget til dem, hvilket politiet afviste. Herefter indbragte hittegodsfirmaet sagen for domstolene.

Første retsinstans, byretten i Helsinki, fulgte politiets vurdering, at pengene skulle tilfalde den finske stat. Den kendelse er nu blevet opretholdt ved appelretten. Men hittegodsfirmaet kan bringe sagen helt til den finske højesteret, skriver YLE.

Relaterede artikler:

Forelsket flypassager kom med bombetrussel

Helsinki får igen mere trafik til Kina

Helsinki og Beijing højdespringere i Københavns Lufthavn