I år fejrer flere danskere jul i et feriehus end i 2019. (Arkivfoto: DanCenter)

Flere danskere fejrer jul i feriehus end før pandemien

Nok er niveauet lavere end de seneste to år, men et højere antal danskere har i år reserveret et feriehus i juletiden, end tilfældet var for tre år siden. Antallet af tyske turister er dog faldet.

Efter to år hvor COVID-19-pandemien har medvirket til, at flere danskere end ellers har valgt at bruge juletiden i et feriehus her til lands, ser det ud til at blive lidt anderledes i år. Det skyldes blandt andet, at der som bekendt ikke længere er nogle gældende restriktioner herhjemme.

Alt er dog ikke helt som før pandemien, når julefreden sænker sig over det ganske land på lørdag den 24. december. Et større antal danskere har nemlig alligevel valgt at fejre højtiden i en feriebolig end for tre år siden.

I 2019 bookede danske gæster 2.900 husuger, mens det tal i år er steget til 3.190. Det er dog fortsat noget mindre end niveauet fra de seneste to år, da tallene i 2020 og 2021 var henholdsvis 5.219 og 4.593 bookede husuger.

Har fået smag for jul i feriehus
Selvom flere danskere i år holder jul i et feriehus sammenlignet med for tre år siden, er historien en anden, når man kigger på de tyske turister. I 2019 tegnede disse gæster sig for 15.000 bookede husuger, men i år er antallet faldet til 11.400 husuger. Det oplyser Danmarks Statistik.

De færre reservationer fra tyske turister får den konsekvens, at det samlede antal bookinger i december overordnet set falder med 19 procent fra 18.800 i 2019 til årets 15.200 bookede husuger. Specialkonsulent Paul Lubson fra Danmarks Statistik peger på, at der kan være sket en adfærdsændring i løbet af pandemi-årene.

”Under COVID-19 kunne man ikke rejse, og det blev populært at holde juleferie i et feriehus. Nu kan man igen rejse væk i julen, så når flere holder jul i et feriehus end før COVID-19, kunne det derfor tyde på, at nogle har fået smag for at flytte julemiddagen og gaveåbningen til et feriehus.”

Fejrer nytår andet sted
Til trods for at de tyske turister ikke har booket så mange juleovernatninger i danske feriehuse som tidligere år, er der stadigvæk end del gæster sydfra, der ønsker at springe nytåret ind i et sommerhus i Danmark.

I år har besøgende fra Tyskland reserveret 8.350 danske feriehuse i forbindelse med nytåret, hvorimod danskerne – ifølge Paul Lubson – generelt set vælger at opholde sig enten derhjemme eller andre steder, når nytårskrudtet skal skydes af.

”Hvert år topper antallet af danske gæster i feriehusene omkring juledagene, og i år vil julefreden lægge sig blandt danske gæster i 1.650 feriehuse den 24. december. Jo tættere vi kommer på nytår, des færre danske gæster er der i feriehusene. Til gengæld er udlejningerne af feriehuse til tyske gæster stigende mod årets sidste dag og er højest for hele december, når festtøjet findes frem nytårsaften.”


Relaterede artikler:

Udlejer flere danske feriehuse end før coronakrisen

Rekordmange holder påske i danske feriehuse

Ny rekord for booking af feriehuse i julemåneden