Slovenien er et af de fire europæiske lande, der torsdag kan blive orange i de danske rejsevejledninger som følge af for høje smittetal. Landet er i forvejen orange på grund af karantænekrav mod rejsende fra Danmark. Pressefoto: Slovenian Tourist Board.

Flere europæiske lande kan blive orange i rejsevejledning

Når Udenrigsministeriet torsdag opdaterer sine rejsevejledninger, bliver Irland, Island, Slovenien og Storbritannien muligvis orange som følge af for høje smittetal. Tallene fra Danmark er også alt for høje.

Irland, Island, Slovenien og Storbritannien har nu så høje corona-smittetal, at de formentlig også af den årsag bliver orange når Udenrigsministeriet i morgen, torsdag, foretager sin ugentlige opdatering af rejevejledningerne.

Irland, Island og Slovenien er i forvejen orange i de danske rejsevejledninger på grund af karantæneregler mod rejsende fra Danmark.

Hver torsdag eftermiddag udsender Udenrigsministeriet sine ugentlige rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

SSI får blandt andet sine data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Grænsen for smittetallene er 30 indenfor den sidste uge per 100.000 indbyggere.

Tallene fra ECDC viser i dag, onsdag, at smittetallene de seneste to uger for Irland, Island, Slovenien og Storbritannien (England, Nordirland, Skotland og Wales) er 68,2 for Irland, 65,5 for Island, Slovenien har 61,5, mens Storbritannien har 72,8. Så divideret med to er alle fire lande nu også over den danske grænse på 30.

Men de danske tal er heller ikke gode. Danmark har onsdag ifølge ECDC et smittetal på 89,7 for de seneste to uger. Det kan betyde, at nogle lande lukker for danske ankomster. Nogle lande har allerede karantænekrav for danske ankomster, hvorfor de er orange i de danske rejsevejledninger.

Når et land bliver orange i de danske rejsevejledninger, betyder det, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige turistrejser til landet. Dette gælder dog ikke erhvervsrejser.

Stadig fine tal fra Madeira Islands og Azorerne
Portugal, der sammen med Holland, Schweiz, Ungarn og Østrig, sidste uge kom på orange-listen i de danske rejsevejledninger, har stadig for høje tal.

Men fordi den danske regering ikke vil komme med regionale rejsevejledninger til for eksempelvis Portugal, er der også lukket for blandt andet Madeira Islands (Madeira og Porto Santo) samt Azorerne. Alle tre har ifølge ECDC hvad der svarer til gule smittetal.

Den danske definition af smittetal
Om smittetal og antal nye smittede per 100.000 indbyggere skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside:

”Udenrigsministeriets rejsevejledninger ændrer sig løbende afhængigt af smitteudvikling og indrejserestriktioner. For lande i EU og Schengenområdet samt Storbritannien baserer Udenrigsministeriets rejsevejledninger sig på Statens Serum Instituts (SSI) kategorisering af lande som henholdsvis ’”åbne” og ”karantænelande”.

For et ”åbent” land vil Udenrigsministeriets rejsevejledning være gul (vær ekstra forsigtig), hvis landet ikke har indført betydelige indrejserestriktioner eller karantæneregler for rejsende fra Danmark.

En opdateret oversigt over ”åbne lande” og ”karantænelande” offentliggøres hver torsdag klokken 16 og får virkning fra midten den førstkommende lørdag.

For at være ”åbent” skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge målt som et gennemsnit over 14 dage.

Når et land først er åbent, ændrer det status til ”karantæneland”, hvis antal smittede er lig med eller overstiger 30 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge målt som et gennemsnit over 14 dage,” står der blandt andet på SSI.dk

Læs mere om COVID-19-kriterierne på Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside.

Danmark har orange til over 20 europæiske lande
Inden for EU/Schengenlandene og Storbritannien fraråder Udenrigsministeriet i øjeblikket, inden opdateringerne i morgen, alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Holland, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Portugal, Rumænien, Schweiz, Spanien, Tjekkiet, Ungarn og Østrig på grund af smittetallene.

Som følge af andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser pt. til Estland, Finland, Irland, Island, Letland, Litauen og Slovenien.

Relaterede artikler:

Stadig færre rejsemål til efterårsferien

DRF: Ikke gratis afbestilling ved mellemlanding i orange land

Rejsebureauforeninger: Regering uden politisk vilje