Flymekanikere fra American Airlines arbejder med et af selskabets fly. Personerne på billedet har intet med den igangværende sag at gøre. Pressefoto: American Airlines.

Flymekaniker saboterede fly for at tjene ekstra

En flymekaniker fra American Airlines er varetægtsfængslet for i Miamis lufthavn at have saboteret del af navigationssystemet på et af selskabets fly for at tjene flere penge.

Hændelsen skete i midten af juli inden American Airlines flight 2834 med 150 passagerer skulle fra Miami til Nassau, hovedlufthavnen på Bahamas.

Den navngivne, anklagede flymekaniker indrømmede ved en afhøring i retten i fredags, at han havde pillet ved noget af flyets essentielle navigationssystem så det ville få problemer – og at han efter planen ville få overtidsbetaling for at rette fejlen.

Flyets piloter opgav af komme afsted da de fik indikationer på, at der var fejl ved en række systemer der blandt andet holder øje med flyets hastighed, vinklen på flyet og andre vigtige informationer, skriver TV-stationen CBS4.

Da flyet returnerede til gaten i Miamis lufthavn blev det undersøgt af flymekanikere der opdagede, at fejlen skyldtes et stykke skum der var limet ind i et datamodul i flyets navigationssystem. Et overvågningskamera viste, at en person kort før flyet skulle fra gaten kørte hen til det og brugte nogle minutter ved det sted på flyet, hvor navigationssystemet befinder sig, hedder det i anklageskriftet.

Andre flymekanikere havde let ved at identificere deres kollega på grund af, at han halter iøjnefaldende på det ene ben. Flymekanikeren blev afhørt af blandt andet forbundspolitiet FBI, hvortil han sagde, at han ikke ville skade flyet eller dets besætning og passagerer, men bare prøve at tjene ekstra penge via overarbejde.

Flymekanikeren sagde, at han havde økonomiske problemer på grund af en igangværende konflikt mellem American Airlines og flymekanikernes fagforening.

Risikerer 20 års fængsel
Flymekanikeren er af arabisk afstamning og blev afhørt i retten via en arabisktalende tolk. Han blev efter retsmødet fængslet indtil et nyt retsmøde onsdag i den kommende uge.

Bliver han dømt efter den hårdeste paragraf, risikerer han op til 20 års fængsel. Han er allerede suspenderet af American Airlines uden løn.

Miami er en af Americans hovedlufthavne, hubs, de andre er Charlotte i North Carolina, Chicago, Dallas, Los Angeles, New York, Philadelphia, Phoenix i Arizona og Washington D.C.

Selve American Airlines Group – med blandt andet datterselskaber – har i snit hver dag omkring 6.800 flyvninger mellem 265 lufthavne i 61 lande.

Relaterede artikler:

American sagde farvel til trofast arbejdshest

Droner skal hjælpe med flyinspektioner

Verden fik 3.765 nye flyruter i 2018