I første kvartal af i år nåede genopretningen i den internationale turisme 80 procent af 2019-niveauet. Arkivfoto fra Sydney i Australien: Henrik Baumgarten).

FN-organisation: Global turisme stærkt på vej tilbage

I første kvartal nåede genopretningen i den internationale turisme 80 procent af 2019-niveauet. Ifølge UNWTO er der potentiale for meget mere, men der er dog også udfordringer i markedet.

Udviklingen i turismen på verdensplan går den rigtige vej. Det er i hvert fald meldingen fra FNs turismeorganisation UNWTO, der har analyseret udviklingen i genopretningen efter COVID-19-pandemien i løbet af årets første tre måneder.

Ifølge organisationens beregninger har antallet af internationale turister nået 80 procent af 2019-niveauet i løbet af første kvartal i år, da omkring 235 millioner rejste til en destination i udlandet. Det er dobbelt så mange som samme periode sidste år, hvor rejserestriktioner dog fortsat var en barriere flere steder.

Derudover har UNWTO revideret en del af den data, som blev opsamlet sidste år, og det viser, at der her var 960 millioner internationale turister. Det svarer til, at 66 procent af niveauet fra for fire år siden blev genoprettet i 2022.

En region halter bagefter
Et blik på de enkelte regioner i verden afslører, at kun en af dem overgik 2019-niveauet i årets første tre måneder. Det var Mellemøsten, der nåede op på 115 procent i forhold til det sidste normale år inden pandemien.

Andenpladsen indtages af Europa, der fra begyndelsen af januar til og med slutningen af marts var på 90 procent, mens turisme til destinationer i Afrika og Amerika var henholdsvis 88 procent og 85 procent af det niveau, som det havde i 2019.

Asien og Stillehavsområdet er fortsat et stykke bagefter, da man her var på 54 procent af antallet af turister fra før pandemien. Det tilskrives, at man i denne del af verden har fastholdt strenge COVID-19-restriktioner i længere tid end andre steder, men regionen ventes at indhente det tabte i og med, at de fleste destinationer og særligt Kina er blevet genåbnet.

Ikke fri for udfordringer
UNWTO forventer, at når det indeværende år går på hæld, vil den globale turisme lande et sted mellem 80 procent og 95 procent af niveauet fra 2019. Organisationen regner med, at der især vil være fart på udviklingen i perioden mellem maj og august på den nordlige halvkugle. Disse måneder kan blive bedre end de tilsvarende i 2022, oplyses det.

Horisonten er dog ikke helt fri for mørke skyer, da særligt den økonomiske situation kan være en udfordring, fordi højere priser på transport og indkvartering i et vist omfang ventes at få den konsekvens, at turister ikke vil rejse lige så langt bort, som de ellers ville have gjort.

Geopolitiske spændinger såsom Ruslands krig i Ukraine medvirker desuden til at skabe usikkerhed i markedet, og trods de opløftende resultater fra første kvartal, er det nødvendigt, at man fortsat holder udfordringerne in mente, lyder det fra generalsekretær Zurab Pololikashvili fra UNWTO.

”Begyndelsen af i år har nok en gang vist, at turismen besidder en unik evne til at rejse sig efter en krise. Flere steder er vi tæt på eller endda over antallet af ankomster fra tiden før pandemien, men vi er nødt til at være opmærksomme på de geopolitiske usikkerheder, mangel på personale i branchen og de højere prisers konsekvenser for turismen.”


Relaterede artikler:

International turisme halter stadig efter 2019

Fortsat solid fremgang for international turisme

To verdensdele fører an i turismegenopretningen