Stigningen blandt turistrejsende stiger igen, både i form af indenlandsk som international turisme. Her er det turister fra Chicago, der i juni i år besøger Orlando med de mange forlystelsesparker i Florida. Foto: Henrik Baumgarten.

Fortsat solid fremgang for international turisme

International turisme fortsætter i år med at stige markant efter coronakrisen, viser opgørelse fra FN’s Verdensturismeorganisation. Europa er et af de største vækstområder, oplyser UNWTO.

World Tourism Organization (UNWTO) – også kendt som Verdensturismeorganisationen – har bearbejdet ankomsttal af udenlandske turister til andre lande i årets fem første måneder.

Og den internationale turisme, hvor borgere fra ét land rejser til et eller flere andre lande, viser fortsat solid vækst efter coronakrisen, trods udfordringer med stigende forbrugerpriser og ”geopolitiske udfordringer,” skriver UNWTO i en pressemeddelelse. Sidstnævnte dækker formentlig blandt andet den russiske invasion af Ukraine og de konsekvenser den har haft for den globale økonomi.

Ifølge UNWTO’s nye World Tourism Barometer viste den internationale turisme stærk genkomst i de fem første måneder af i år med 250 millioner internationale turistankomster til andre lande – tallet fra januar til maj sidste år, under coronakrisen, var blot 77 millioner.

Dermed er antallet af internationale turistankomster til andre lande nu oppe på 46 procent af niveauet fra 2019, året før coronakrisen, oplyser UNWTO.

Advarer mod overdreven optimisme
Men selv om der er fremgang, advarer UNWTO’s generalsekretær, georgieren Zurab Pololikashvili, mod overdreven optimisme:

”Økonomisk modvind og genpolitiske udfordringer kan påvirke rejsebranchen gennem resten af 2022 og de kommende år,” siger han i en pressemeddelelse.

UNTWO peger også på udfordringer for internationale rejsende med for eksempel færre udbudte flyvninger på grund af mandskabsmangel hos mange flyselskaber.

UNTWO henviser til tal fra International Civil Aviation Organization (ICAO) om, at international luftfartskapacitet i år vil have 20-25 procent færre flysæder sammenlignet med 2019.

Størst vækst i Europa og Nordamerika
I årets fem første måned havde Europa fire gange så mange internationale turistankomster som samme tid sidste år. Fremgangen tilskriver UNWTO stadig flere rejser indenfor Europa efter ophævelse af corona-relaterede rejserestriktioner.

Navnlig var fremgangen for rejser indenfor Europa stor i april år, hvor påsken lå, med en stigning på 458 procent sammenlignet med sidste år. UNWTO forventer, at internationale turistankomster i Europa kan nå op på mellem 65 og 80 procent ved årets udgang sammenlignet med 2019 – forudsat at de ikke sker markante forværringer.

Også Nordamerika havde i årets første fem måneder en stigning i forhold til sidste år. Fremgangen blev 112 procent, men stigningen skal holdes op imod svage ankomsttal i de fem første måneder af sidste år, hvor der var en række rejserestriktioner.

I Mellemøsten var fremgangen 157 procent fra januar til maj sidste år i forhold til i år. Næsten samme tal, 156 procent, gør sig gældende for Afrika. Såvel Mellemøsten som Afrika er stadig kun på cirka det halve antal internationale turistankomster i forhold til 2019.

Asien er i snit stadig 90 procent under ankomsttallene for 2019, blandt andet fordi Kina stadig har indrejserestriktioner for udenlandske turister. Men generelt begyndte ankomsttallene at stige i april og maj i år, hvor flere landede åbnede mere op for udenlandske turister, skriver UNWTO.

62 lande har ikke corona-restriktioner
UNWTO noterer også, at per 22. juli i sidste måned havde 62 lande verden over, heraf 39 i Europa, ingen corona-relaterede indrejserestriktioner.

Relaterede artikler:

Analyse: Øget efterspørgsel på afbetalingsferier

Inflation får kunder til at vælge billigere rejser

Rejsebranchen har ”mange leverandørproblemer”