Rejsende i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam. (Foto: Amsterdam Airport Schiphol | Facebook.com | PR)

International turisme kan få et bedre år end i 2019

Nu peger UNWTO på, at international turisme ikke alene kan nå tilbage på 2019-niveauet i år, men der er også mulighed for, at året kan ende med at udvikle sig endnu bedre, hvis alt flasker sig.

I år sker det. Sådan lyder vurderingen fra UNWTO med henvisning til, at FNs turismeorganisation har en formodning om, at 2024 bliver året, hvor den internationale turisme atter kommer på omgangshøjde med niveauet fra før COVID-19-pandemien.

Organisationen mener, at opsparet rejselyst fra pandemi-årene, etableringen af flere flyruter og den igangværende genopretning på de asiatiske markeder og destinationer vil medvirke til, at branchen når i mål med genopretningen og muligvis endog lidt mere i løbet af i år.

I øjeblikket venter UNWTO nemlig, at international turisme bliver fuldt genoprettet og øjner desuden en mulighed for, at man kan ende omkring to procent over 2019-niveauet, hvis alt går, som man håber.

Kigger i retning af Kina og USA
Organisationen tager dog forbehold for, at forudsigelsen afhænger af, at genopretningen i Asien ikke taber pusten, ligesom verdensøkonomien og de geopolitiske spændinger på tværs af kloden kan gøre det nødvendigt at justere forventningen.

Netop Asien spiller en nøglerolle, da en analyse peger på et stort fortsat potentiale på tværs af verdensdelen, hvor en del lande har lempet rejserestriktionerne senere end i eksempelvis Europa. Både den ind- og udgående turisme i Kina ventes at tage fart i løbet af 2024.

Derudover vil en stærk økonomi i USA formentlig bidrage til, at mange amerikanere vil vælge at rejse i årets løb. Destinationer i Europa forventes at skubbe på væksten i 2024. Ikke mindst fordi Paris til sommer vil danne ramme om De Olympiske Lege.

Indtjeningen nærmede sig også 2019-niveauet
UNWTO har ligeledes kastet et blik på udviklingen sidste år, og organisationen fortæller, at den globale turisme nåede en genopretning på 88 procent af 2019-niveauet i 2023, hvor der i alt blev registreret 1,3 milliarder internationale ankomster.

Det står desuden klart, at det både var store og veletablerede destinationer samt mindre rejsemål, der registrerede vækst i antallet af ankomster i 2023.

De foreløbige opgørelser peger på, at den internationale turisme generede indtægter for 1,4 trillioner dollars (9,5 trillioner kroner). Det svarer til lige knap 95 procent af de 1,7 trillioner dollars (11,6 trillioner kroner), som udgør 2019-niveauet.

Zurab Pololikashvili, der er generalsekretær for UNWTO, glæder sig over udviklingen i det forgangne år og udsigten til indeværende.

”Det seneste data fra UNWTO sætter to streger under, at turismen er modstandsdygtig og i færd med en hurtig genopretning i og med, at der er udsigt til en tilbagevenden til niveauet fra tiden før pandemien i slutningen af 2024. Branchens genopretning har allerede haft indflydelse på økonomier, jobskabelse, vækst og muligheder i alle dele af verden.”


Relaterede artikler:

Melder om 700 millioner turister på syv måneder

FN-organisation: Global turisme stærkt på vej tilbage

International turisme halter stadig efter 2019