Der kan være udfordringer når private selv booker for eksempel sommerferien fremfor at bruge et rejsebureau. Arkivfoto.

Forbruger Europa advarer mod bookingplatforme

EU’s danske afdeling af Forbruger Europa rådgiver om køb af flybilletter, hotel, billeje og forsikring. Der opfordres til at holde vågent øje med bookingplatforme, men ikke til at bruge rejsebureauer.

Den danske afdeling af EU’s Forbruger Europa har til huse hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I en pressemeddelelse har Forbruger Europa informationer til potentielle rejsekunder. Der lægges primært op til selvbookinger, ikke at bruge rejsebureauer.

Lars Arent, leder af Forbruger Europa i Danmark, siger i pressemeddelelsen: ”Det er værd at forberede rejsekøbet grundigt. Tjek aftalevilkårene. Hvad gælder, hvis man fortryder hotellet, eller hvis den bil, man vil leje, skal køre i flere lande? Eller hvis man får brug for at ændre datoer?”

Videre siger han: ”Køber man flybilletter, hotel eller lejer bil igennem en bookingplatform, så undersøg, om platformen er ens aftalepart, eller om den kun formidler ydelsen. Hvis man skal klage, har det stor betydning, at man ved, hvem man har handlet med.”

Køb af flybilletter kan ikke fortrydes
Der er ikke en lovbestemt fortrydelsesret på flybilletter, oplyser Forbruger Europa, som opfordrer forbrugerne til at tjekke alle oplysninger – for eksempel at datoer, destination og navne på de rejsende stemmer. Stemmer navnet ikke med passet, kan man risikere, at flyselskabet afviser kunden, hedder det.

Undersøg billetprisen hos for eksempel flyselskaber, på prissammenligningssider og bookingsider, lyder en anden opfordring.

”Tjek, hvem man indgår aftalen med: Flyselskabet eller bookingsiden? Det har betydning for, hvem man skal kontakte, hvis der opstår problemer,” står der.

Flere udfordringer med billeje og hoteller
Når der skal lejes bil til for eksempel ferien, er det vigtigt at læse lejeaftalen grundigt, før man skriver under. Det kan være områder som ekstraudgifter, parkeringsbøder, hvor stor er selvrisikoen, er der restriktioner for kørsel i flere lande og så videre.

Nogle biludlejere vil afvise Visa/Dankortet som et debetkort, de ikke kan reservere et depositum på. Sker det, kan man blive tvunget til at købe ekstra forsikring for at få udleveret lejebilen, skriver Forbruger Europa.

Nogle af de samme forhold er gældende ved bestilling af hotel og ferielejlighed. Dobbelttjek datoerne for booking, læs hotellets eller feriecentrets aftalevilkår godt igennem, hedder det.

 

Relaterede artikler:

Flyselskab afviste regler for passagerkompensation

Forbruger Europa: Flyselskaber vildleder passagerer

Forbrugerombudsmand: Ulovligt gebyr ved flybillet