Der kan være grænseåbninger på vej for færdigvaccinerede i Danmark og EU-landene. Folketinget forhandler i dag videre om regeringens udkast. Arkivpressefoto fra Kroatiens Turistråd: Stipe Surac.

Grænseåbninger på vej for turister

Folketingets partier kan måske i dag nå aftale om, at færdigvaccinerede danskere fra 6. maj kan rejse til gule og orange europæiske lande. Og færdigvaccinerede fra udlandet kan komme til Danmark.

Fra 6. maj bør færdigvaccinerede danskere og udlændinge kunne rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark, hvis det står til regeringen. Det gælder gule og orange EU- og Schengenlande, viser et aftaleudkast, flere medier er i besiddelse af, blandt andet TV2.dk.

Der er endnu ingen definition af, hvad kravene er for, om lande kategoriseres som grønne, gule eller røde i de danske rejsevejledninger. Vender de danske rejsevejledninger tilbage til farveinddelingen med gul, orange og rød, kan det blive efter, hvor højt incidensniveauet i et givent land er. Et rødt land vil i den nye model være et land, hvor ”der er bekymrende varianter af covid-19,” står der i udkastet.

Hvis de incidenstal, der var gældende i efteråret, fortsat vil blive anvendt, så vil det dog i første omgang kun være Island og Portugal, der kan åbnes til baseret på de seneste smittetal fra ECDC.

En forudsætning for den mulige genåbning af de danske grænser er også, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt på det tidspunkt, og at rejsende kan fremvise dokumentation. Selve det omtalte coronapas forventes først klart i løbet af juni.

Medierne understreger, at det refererede aftaleudkast netop kun er et udkast. Forhandlingerne om grænseåbninger fortsætter sidst på eftermiddag. Måske kan der allerede i dag komme en aftale på plads, lyder vurderingen.

Åbner for Norden allerede den 21. april
TV 2 skriver, at planen for genåbning af de danske grænser kan ændre sig under de kommende forhandlinger, men de forskellige faser er ifølge det foreløbige aftaleudkast:

Fase 1 – 21. april: Krav om test og isolation fortsætter, men der lempes på isolationskrav for indrejsende fra “gule lande”.

Erhvervsrejsende vil kunne møde på arbejde uden krav om isolation.

Danskere med ødegårde i Norden kan rejse uden isolationskrav.

Listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, udvides. Det giver blandt andet udenlandske sommerhusejere mulighed for at rejse ind.

Fase 2 – forventes 6. maj: Færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra gule og orange EU-lande kan rejse ind og ud af Danmark.

Fase 3 – forventes i midten af maj eller når alle danske borgere over 50 år er vaccinerede:

Krav om anerkendelsesværdige formål for indrejsende turister fjernes, hvis de rejser fra orange EU-lande eller enkelte tredjelande. Krav om test og isolation gælder dog fortsat, medmindre de indrejsende er vaccinerede eller netop har været smittet med coronavirus.

Relaterede artikler:

Eksperter anbefaler genåbning af grænser

Rejsebrancheforeninger har udspil til grænseåbning

Mangel på udlejningsbiler kan give højere priser