Foto fra Beatlesplatz Hamburg – det var i Hamborg at Beatles, før de blev verdensberømte, spillederes deres første år fra 1960 til 1962. Pressefoto fra hamburg-tourismus.de

Hamborg fejrer 60 året for The Beatles

I 1960 spillede dengang ukendte The Beatles deres første koncert i ydmyge omgivelser i Hamborg. 60-året markeres i marts i den tyske by med ”The Hamburg Beatles Experience.”

The Beatles stammer fra Liverpool, men det var i den tyske havneby tæt på den danske grænse, at de fik deres første scene-erfaringer.

Dengang havde gruppen fem medlemmer: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best og Stuart Sutcliffe. De to sidstnævnte kom ikke med i den verdensberømte version af Beatles. Pete Best blev i 1962 erstattet af Ringo Starr (hvis fødenavn var Richard Starkey), Stuart Sutcliffe forlod Beatles i 1961 og døde året efter, som blot 21-årig.

Men den 17. august 1960 gav Beatles deres allerførste koncert i musikklubben Indra i Hamborg. 60-års jubilæet markeres med en 3-dages Beatles-festival, “Come Together – The Hamburg Beatles Experience.”

Fra 27. til 29. marts samles 40 internationale bands, som Bambi Kino og Them Beatles, kendte kunstnere og tidsvidner i Hamborg for at hylde ”the Fab Four,” som Beatles også blev kaldt.

Med over 100 koncerter, bandkonkurrencer, fællessang, og udstillinger vækkes Beatlemania til live på de steder i det berygtede Reeperbahn-kvarter i Hamborg-bydelen St. Pauli, hvor Beatles indskrev sig i byens musikhistorie.

Festivalen, der har sin egen hjemmeside: cometogether-experience.com, består af over 100 arrangementer på 25 lokaliteter. Festivalgæsterne kan se frem til musikalske oplevelser på de originale spillesteder som Indra, Kaiserkeller og den tidligere Top Ten Club (nu Moondoo), skriver Hamborgs turistråd i en pressemeddelelse.

300 Beatles-koncerter i Hamborg
Startskuddet til Beatles-festivalen i Hamborg går fredag den 27. marts med en Grand Opening. Stefanie Hempel, musikdirektør og festivalvært, siger i pressemeddelelsen:

“The International Beatlesweek i Liverpool har i over 30 år været et fast indslag hos mange Beatles-fans. Det var på høje tide, at vi fik et lignende arrangement her i Hamborg, hvor Beatles lagde fundamentet til deres enorme succes. Vi har lagt stor vægt på, at Come Together-festivalen ikke bliver et nostalgisk tilbageblik, men viser, hvor aktuel den arv, Beatles efterlod i Hamborg, stadig er og hvor meget den har sat sit præg på fans såvel som kunstnere her i byen.”

Efter deres debut i 1960 i Hamborg gav Beatles 300 koncerter i fire forskellige klubber, så mange som i ingen andre byer i verden. John Lennon er citeret for at sige: “Jeg voksede op i Liverpool, men blev moden i Hamborg.”

Bandet levede og boede spartansk, festede og spillede musik hele natten og i uger ad gangen på musikklubberne Indra, Kaiserkeller, Top Ten- og Star-Club.

Dér, hvor man i dag stadig finder mange kreative musikklubber langs St. Paulis neonbelyste gader, gik The Fab Four dengang rundt blandt rockere, gangstere og prostituerede. Den erfaring og spillerutine, som The Beatles opnåede ved deres Reeperbahn-engagementer, gav pote.

Relaterede artikler:

Tyskland forventer ny dansk turistrekord

København blandt FlixBus’ Top 20 destinationer

Vil bygge hotel i gammel nazi-bunker