Acela, USA’s højhastighedstog, kører med i snit 200 kilometer i timen fra Boston via New York til Washington D.C. Fra september kommer der ekspresversion af Acela på strækningen uden stop fra New York og Washington – dog kun med én afgang i hver retning på hverdage. Pressefoto: Amtrak.

Højhastighedstog udfordrer flyrute i USA

Acela Express, der i forvejen kører flittigt mellem blandt andet New York og Washington D.C., indfører en ny service uden stop – Acela Nonstop skal konkurrere med flyruten mellem de to byer.

Fra september begynder Acela Nonstop at køre én gang på hverdage i hver retning uden stop mellem New York og Washington. Det gør togturen på 350 kilometer op til en halv time hurtigere – og dermed endnu mere konkurrencedygtig med toget.

Højhastighedstoget Acela hører under det amerikanske svar på DSB, Amtrak – og på hverdage bliver der fra 23. september en daglig afgang om morgenen med Acela Nonstop fra New York Penn Station på det centrale Manhattan til Washington Union Station, der ligger tæt på Kongressen.

Togturen uden stop vil tage omkring to en halv time – der er afgang fra Penn-station klokken 06.35, mens hjemturen ruller fra Washington klokken 16.30, oplyser Amtrak.

”Den nye Acela Nonstop service vil transportere passagererne mellem New York City eller DC på den dobbelte tid af, hvad det tager at flyve,” siger Amtraks koncernchef, Richard Anderson, og tilføjer, at hertil skal lægges tiden til at komme til og fra lufthavnene, sikkerhedskontrol og så videre. Dermed bliver togturen tidsmæssigt konkurrencedygtig med flyet, lyder det fra Amtrak, der også påpeger, at med toget kan passagererne medbringe mere bagage end de kan med flyet.

Ombord på Acela Nonstop vil der som på de nuværende Acela Express-tog være en såkaldt Quiet Car, Café Car og First Class.

USA’s travleste togstrækning
Selve Acela-togene kører typisk med 200 kilometer i timen, lidt mere end DSB’s IC3-tog.

Mens de normale Acela Express-tog kører 20 gange om dagen mellem blandt andet New York og Washington, er disse med stop i blandt andet Philadelphia og Baltimore.

Acela-togene kører i den såkaldte Northeast Travel Corridor, fra Boston via New York til Washington – den regnes som den travleste togstrækning i USA og tager fra Boston til Washington i alt syv timer.

Hele Amtraks netværk har cirka 30 millioner passagerer om året med 300 daglige togafgange mellem 500 stationer landet over.

Relaterede artikler:

Amadeus er på sporet

Ny rejseteknik samles på samme platform

Flyselskab med mere Wi-Fi end nogen konkurrent