Katia K. Østergaard interviewes til TV-Avisen om blandt andet første åbningsbølge, foto: Horesta.

Horesta-medlemmer klar til genåbning af Danmark

Regeringen håber efter påske at begynde gradvis genåbning af Danmark. Horesta mener, at nogle af organisationens medlemmer kan komme med i første bølge ”under de rette betingelser.”

Hvordan genåbnes et samfund efter en delvis nedlukning? Det spørgsmål sidder regeringen med lige nu. Statsminister Mette Frederiksen sagde forleden, at hvis den positive udvikling fortsætter, vil der efter påske blive lempet på de politiske retningslinjer, som samfundet har været underlagt i forbindelse med corona-virussen, skriver Horesta i sit nyhedsbrev.

Men hvilke erhverv og institutioner kunne være en del af denne første bølge af genåbninger, spørger Horesta. Brancheorganisationen mener, at restauranter, cafeer, barer, diskoteker, casinoer og så videre kan blive en del af første bølge.

”Men kun under de rette forudsætninger og forretningsbetingelser,” siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

”I vores branche lever vi af at sælge en oplevelse, og derfor giver det ingen mening at genåbne, hvis der for eksempel medfølger et krav om, at der skal være to meter mellem gæsterne, eller at vi kun må have en meget begrænset kreds af gæster ad gangen,” siger Katia K. Østergaard og fortsætter:

”Der er store omkostninger forbundet med at slå dørene op til sin virksomhed, og derfor skal de potentielle indtægter forbundet med en åbning selvfølgelig give mening.

Betingelserne vil også hænge tæt sammen med muligheden for kompensation fra hjælpepakkerne. Her kræves en tilpasning, hvis lukkeforbuddet ophæves med alt for mange restriktioner tilknyttet. Ellers giver det ikke mening, at de lukkede virksomheder kan få lov til delvis at åbne,” siger hun.

Ser flere muligheder
Derudover afhænger det meget af de forskellige forretningskoncepter. Katia K. Østergaard ser muligheder i forhold til bølge 1 under genåbningen:

”Man kan godt forestille sig, at de virksomheder, der allerede har åbent for takeaway også kan se en mulighed i for eksempel at bruge udearealer til servering, hvis de havde muligheden. Her er smittefaren mindre, fordi gæsterne befinder sig under åben himmel,” siger Horesta-direktøren.

Horesta er i konstant dialog med politikere og myndighederne om, hvad der er muligt, og hvad der giver mening for erhvervets virksomheder.

Hotestas cirka 1.800 medlemsvirksomheder tæller blandt andet hoteller, kroer, konferencecentre, vandrerhjem, restauranter, cafeer, natklubber, kantiner og cateringvirksomheder.

Relaterede artikler:

Danske hoteller og restauranter frygter permanente lukninger

Horesta: drop bookingplatforme

Erhvervet: Forlænget lukning af Danmark øger krisen