Luftfoto af Stansted-lufthavnen nord for London.

I denne London-lufthavn bliver du mest forsinket

Der er stor forskel på, hvor længe flyene bliver forsinket i Londons lufthavne. Særligt én lufthavn skiller sig ud med gennemsnitlige forsinkelser på næsten en halv time.

Vi kender det formentlig alle sammen. Man har lige sat sig i flysædet, hvorefter kaptajnen meddeler, at flyet bliver forsinket x antal minutter.

I Storbritannien har en undersøgelse fra Civil Aviation Authority (CAA) afsløret, helt præcist hvor længe flyene blev forsinket rundt om i de større britiske lufthavne i 2018. Og det viser sig, at de gennemsnitlige forsinkelser spændte lige fra otte til 25 minutter – og med en gennemsnitsforsinkelse på 16 minutter. Det skriver BBC.

De største forsinkelser fandt sted i London Stansted, hvor passagererne således i gennemsnit måtte vente hele 25 minutter ekstra, før de kom af sted til deres destination. Stansted-lufthavnen, der er den fjerdetravleste britiske lufthavn, har forklaret, at forsinkelserne skyldtes ”ugunstige vejr- og flyvekontrolproblemer”. En talsmand fra lufthavnen har tilføjet, at store investeringer fra Ryanair allerede har hjulpet på at få forsinkelserne bragt ned.

På anden- og tredjepladsen over de største forsinkelser i britiske lufthavne kommer London Luton og Birmingham, der hver havde 19 minutters gennemsnitlig forsinkelse. Den lufthavn med mindst forsinkede fly var nordirske Belfast City (George Best), der havde blot otte minutters forsinkelse.

Forbedret punktlighed i Heathrow
Den travleste lufthavn i Storbritannien, London Heathrow, indtager listens 17. plads med forsinkelser på 13 minutter. Det er under lufthavnens samlede gennemsnit. Heathrow har således en ganske fornuftig punktlighed på trods af en kapacitetsudnyttelse i omegnen 98-99 procent.

Den fine punktlighed kan hænge sammen med, at London Heathrow har fået indført effektiviseringsprogrammet A-CDM (Airport Collaborative Decision Making), som Københavns Lufthavn fik i december 2016 – en rum tid senere end den britiske storlufthavn.

Installationen af dette program har fået forsinkelserne gevaldigt ned i Heathrow. Programmet indebærer blandt andet, at man først giver flyene tilladelse til at forlade gaten et vist antal minutter før planlagt afgang. Køerne på taxivejene bliver derved minimeret, og punktligheden bliver forbedret.

En af de øvrige store lufthavne i London, Gatwick Airport, havde i 2018 gennemsnitlige forsinkelser på 18 minutter.

Dobbelt antal aflysninger
I januar og september 2018 var der planlagt 692.800 afgange fra Storbritannien, hvoraf 164.690 blev forsinket med mere end et kvarter, og 10.640 blev helt aflyst. Året før var antallet af aflyste fly i samme periode 5.700.

”Det er helt uacceptabelt, at passagererne regelmæssigt bliver forsinket med næsten en halv time. Dette er ikke kun til ulejlighed, men det kan efterlade feriegæster med tab på flere hundrede pund på grund af missede forbindelsesfly, transfers og bøder for at afhente deres lejebil for sent,” siger Rory Boland, redaktør på det britiske rejsesite Which?

 

Relaterede artikler:

Flere forsinkelser fra britiske lufthavne

Travleste dag i britisk luftrum nogensinde

Demonstranter forsinkede fly i Heathrow